Cadmus fordítás Cadmus
Kína

2019. 10. 30.

Negatív pontozással akár bezárathatják a templomokat Kínában

2019. 10. 30.

Napjaink Kínájában nem csak a különböző vendéglátóipari egységeket értékelik az ügyfelek, de a vallási helyszíneket: a templomokat és kápolnákat is, annyi különbséggel, hogy ez utóbbi esetekben a kommunista kormány határozza meg a szabályrendszert, amelyhez igazodni kötelesek – közölte a Persecution.org.

Honan és Csöcsiang tartományok egyes nagyvárosaiban már bevezették az új rendszert, mely a „Vallási Helyszínek Normalizálásának Értékelése” nevet kapta. Az értékelési rendszerben több mint 50 különböző tényező van, amelyek alapján az adott helyszín végül elhelyezkedik majd egy 0-100-ig terjedő skálán a pontozásokat követően. Ha valami 70 pont alá csúszik, állami megtorlással kell szembenéznie – ez jobb esetben jelenthet pénzbírságot, rosszabb esetben bezárathatják az intézményt.

Koszos WC-k? Mínusz 5 pont. Túl kopott nemzeti zászló, esetleg ki sincs rakva? Mínusz 5 pont. Olyan himnuszok éneklése, amelyet nem állami kiadásból származik? Mínusz 10 pont.

De ugyanúgy mínusz pontokat ér az, ha kritizálják a kormányt, külföldről érkező adományt fogadnak el, viszont ha besúgnak egy rejtőzködő egyházat (ez jelenthet akár egy kis létszámú közösséget is, melynek tagjai időről időre összejárnak titokban istentiszteleteket tartani), 5 pontot kaphatnak érte.

Habár a rendszer még nincs bevezetve szélesebb körben, a helyi keresztények szerint ez csak idő kérdése. Ilyen nyomás alatt esélytelen, hogy a kormánytól érkező bármilyen ésszerűtlen kérést, akár csak egyszer is visszautasítsanak.

Orientalista.hu – VGZ

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑