Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2020. 07. 08.

Négy elrabolt iráni diplomata van még mindig izraeli fogságban

2020. 07. 08.

Az iráni külügyminisztérium arról számolt be, hogy idén van a 38. éve annak, hogy Izrael elrabolt négy iráni diplomatát, akiket azután Tel Avivba szállítottak.

Sayed Mohsen Mousavi, Ahmad Motevasselian, Kazem Akhavan és Taqi Rastegar Moqaddam 1982-ben tűntek el Libanonban, ahonnan a megszálló izraeli erők rabolták el őket.

Az iráni külügyminisztérium információi szerint az elrabolt diplomatákat Libanonból Izraelbe hurcolták és azóta is Tel Avivban vannak egy börtönben.

Az eset óta több nemzetközi szervezet és emberi jogi csoport próbált közbenjárni a diplomaták szabadon engedéséért, azonban ezt minden esetben Izrael és annak szövetségese, az Egyesült Államok megakadályozta.

Az iráni diplomatákért Libanon is próbált közbenjárni az ENSZ-nél, ugyanis 2008-ban üzenetet írtak ezzel kapcsolatban az ENSZ főtitkárnak.

Irán szintén többször tiltakozott diplomatái elrablása ellen az ENSZ-nél, a Vöröskeresztnél és más nemzetközi szervezeteknél. Az iráni kormány azonban kijelentette, hogy minden erőfeszítést megtesz az Izrael által fogva tartott diplomaták kiszabadításáért.

Izrael az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a négy iráni diplomatát 1982-ben a libanoni falangista erők rabolták el és nem sokkal fogságba esésük után ki is végezték őket. A libanoni Hezbollah ellenállási mozgalom azonban bejelentette, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy az iráni diplomaták élnek és még mindig izraeli fogságban vannak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News Agency)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑