Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2018. 12. 14.

Négy hónappal korábban kiengedik a keresztény kormányzót

2018. 12. 14.

Az indonéz főváros “Ahokként” ismert keresztény kormányzóját két éve börtönözték be istenkáromlásért, a muszlimok nagy megelégedésére. Januárban – négy hónappal a letöltendő szabadságvesztés vége előtt – kiengedhetik.

A kínai származású Basuki Tjahaja Purnama májusban szabadulna, de jó magaviselete miatt már január 24-én  kiengedhetik a börtönből, jelentette az AsiaNews.

Ahok volt az első keresztény kormányzó Jakartában az 1960-as évek óta. Egy 2016 decemberi vitában a Koránból idézett annak érdekében, hogy a muszlim hívőket lebeszélje arról, hogy az ugyancsak muszlim politikai ellenzékre szavazzanak.

Múlt év áprilisában elvesztette a választásokat, majd az ezt követő napon az ügyészek büntetésenyhítő javaslatot nyújtottak be, melyben teljesen lemondtak a szabadságvesztésről. A bíró azonban szigorúbbnak bizonyult: “Mr. Purnamát jog szerint, szándékosan elkövetett istenkáromlás vádjában bűnösnek találtuk, és ezért két év börtönre ítéltük.”

Az ítélethozatal világszerte felháborodást váltott ki politikusokból, akadémikusokból és emberjogi csoportokból, akik aggodalmukat fejezték ki az indonéz vallási pluralizmust fenyegető veszélyek miatt.

A tárgyalás alatt Ahok támogatói több alkalommal összecsaptak iszlamista csoportokkal, és végül ez volt az oka annak, hogy a volt kormányzó nem fellebbezett a döntés ellen: “Az embertársaink és nemzetünk érdekében.”

Hamis hírek

Februárban Ahok mégis fellebbezést nyújtott be, miután a bíróság bűnösnek találta Buni Yani professzort egy virális videó szerkesztésében, amely az Ahok elleni állítások alapját képzeték. A legfelsőbb bíróság ezt elutasította.

Ahok tárgyalását megelőzően, 2016 novemberében, a katolikus hírportál, az UCAN jelentette, hogy a Muhammadiyah (a második legnagyobb indonéz iszlamista csoport) volt vezetője szerint nem volt istenkáromlás Yani videójában. A vádakat pusztán politikai törekvések miatt fabrikálták.

A tárgyalása alatt Ahok el is mondta a bíróságnak, hogy rasszista és vallási támadásoknak volt kitéve, mióta 2005-ben megválasztották.

Márciusban jelentették, hogy Ahok szintén az áldozata lehetett annak a kifinomult kormányellenes kampánynak, amely hamis híreket terjesztett. Egy online dzsihatista hálózat, a Muslim Cyber Army (MCA) “szociális és vallási megosztottságot erősítő” üzeneteket tett közzé, akik egy “szélsőséges iszlamista és kormányellenes vonalat” támogatnak, jelentették a hatóságok.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán. Forrás és kép: World Watch Monitor, CNN, Open Doors

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑