Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terrorelhárítás

2017. 01. 17.

Négy nyelven tud és Afganisztánban képezték ki az isztambuli gyilkost (videó)

2017. 01. 17.

A török rendőrség hétfő este elfogta a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet feltételezett elkövetőjét.

A 39 ember lemészárló férfi karján Isztambul európai részén, az Esenyurt nevű kerületében kattant a bilincs – adta hírül a Hurriyet című török lap. A műveletet különleges rendőri egység hajtotta végre egy lakótelepen. Az NTV török tévécsatorna tudomása szerint a merénylő egy kirgiz barátja lakásában húzta meg magát, és vele volt négyéves fia, amikor a kommandó rátört. A gyermek védőőrizetbe került.

A férfit orvosi ellenőrzésnek vetették alá, mielőtt a rendőrség központi kapitányságára kerül, hogy a terrorista ellenes egység nyomozói kihallgassák – tudatta a Hurriyet, amely – más török médiumokkal együtt – Abdulkadir Masaripov néven említi a merénylőt hozzátéve, hogy üzbég nemzetiségű. 

isztambuli merénylet lakás 2

A Dogan török hírügynökség fotót is közzétett a gyanúsítottról. A képen egy sötét hajú férfi szürke, vérfoltos pólóban látható. Az NTV közlése szerint az illető ellenállt a rendőröknek. A Hurryet szerint sértetlenül sikerült elfogni.

Az Anadolu török hírügynökség közlése szerint további négy embert – három nőt és egy férfit – is őrizetbe vett a rendőrség a merénylet gyanúsítottján kívül. A férfi nagy valószínűséggel a kirgiz “szállásadó” barát, és az NTV szerint ő van a Dogan hírügynökség fotóján vérfoltos pólóban, nem pedig a feltételezett merénylő.

Az NTV szerint a rendőrség már öt napja tudta, hogy hol rejtőzködik a gyanúsított, és azért halogatta elfogását, hogy megfigyelhesse mozgását, kapcsolatait.

Beismerő vallomást tett az isztambuli tömeggyilkos

Beismerte az éjszaka elfogott üzbég Abdulgadir Masharipov, hogy ő követte el a vérengzést szilveszter éjjel az isztambuli Reina szórakozóhelyen.  Az ujjlenyomata megegyezik a támadás helyszínén talált mintákkal.

Masharipov 1983-ban Üzbegisztánban született, Afganisztánban kapott kiképzést.Négy nyelven beszél és tanult ember – mondta róla  Vasip Sahin az isztambuli kormányzó, aki múlt időben beszélt a férfiről. Úgy tudni, törvénytelenül jutott Törökországba egy éve. Az Esenyurt kerületi lakásban egy iraki férfival és három afrikai asszonnyal bujkált.

A tartományi kormányzó leszögezte, hogy a mészárlás mögött az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet áll.

Hozzátette: a török rendőrség január 1. óta 152 rajtaütés során ötven embert vett őrizetbe a terrorcselekmény miatt. Isztambulon túl Konya, Hatay és Izmir tartományban voltak razziák.

A hatóságokhoz az eltelt időszakban körülbelül 2200 lakossági bejelentés érkezett, miközben nagyjából 7200 órányi biztonsági kamerafelvételt vizsgáltak át.

A török rendőrség január 1. óta 152 rajtaütés során ötven embert vett őrizetbe a terrorcselekmény miatt.  Köztük van a gyanúsított felesége és egyéves lánya, akiket – a Hürriyet közlése szerint január 12-én fogtak el.

A merénylő szilveszterkor a Reina éjszakai klubba berontva hét percen át lövöldözött.

Az isztambuli merénylő barátjának elfogása: 

39 embert ölt meg, 69-et pedig megsebesített, majd sikerült elmenekülnie és 16 napon át bujkálnia, jóllehet a török rendőrség hatalmas erőkkel nyomozott utána.

A merénylet elkövetését az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta. Indítékként azt hozta fel, hogy Törökország hadereje bekapcsolódott a szíriai háborúba. Az Anadolu jelentése szerint a gyanúsított Szíriából érkezett Törökországba.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Eruonews nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑