Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 07. 18.

Negyedik terminusát kezdi meg Assad szíriai elnök

2021. 07. 18.

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába szombaton a szíriai fővárosban a májusban újraválasztott Bashar Al-Assad elnököt, aki ezzel a negyedik hétéves elnöki periódusát kezdi meg.

Assad a szíriai alkotmányra és a Koránra tette le a hivatali esküt mintegy hatszáz meghívott vendég előtt a damaszkuszi elnöki palotában.

Bashar Al-Assad a hivatalos adatok szerint csaknem 80 százalékos részvétel mellett a szavazatok 95,1 százalékát szerezte meg a május 26-i elnökválasztáson.

Az elnök 21 éve váltotta Szíria élén az elhunyt apját, Háfez el-Assadot, aki 1970-ben vértelen puccsal került hatalomra, bár 1971-ben általános választásokon erősítették meg hatalmát.

Szíriában az idei volt a második elnökválasztás azóta, hogy 2011-ben kirobbant iszlamisták és terrorszervezetek által kirobbantott háború óta. A Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges erők, köztük iraki és libanoni mozgalmak, illetve Oroszország és Irán támogatásával, sikerült a külföldről finanszírozott és felfegyverzett iszlamista csoportokat legyőzni és felszabadítani az ország közel hetven százalékát.

.

Az  terrorista és iszlamista csoportok Törökország támogatásával az ország észak és északnyugati részét megtudták tartani, ahol  bevezették az iszlám törvénykezést a Sariát. Az amerikai hadsereg a kurdokkal szövetségben az Eufráteszen túli kőolajban és termőföldben gazdag keleti régiót az Al-Jazeerát tartják megszállás alatt. ezen felül a jordán határ mentén szintén amerikai katonák jelenlétével fegyveres csoportok alakítottak ki maguknak katonai bázisokat.

Az elnök ünnepi beszédében azt hangoztatta, hogy minden erejét Szíria háború utáni újjáépítésének és a gazdaság újraindításának szenteli. Kiemelte: a szíriai gazdaság fellendítésének jelenleg az egyik legnagyobb akadálya, hogy a Szíriát sújtó nemzetközi szankciók miatt az országnak becslések szerint 40-60 milliárd dollár értékű eszköze van befagyasztva libanoni bankokban.

Az ENSZ becslései szerint a szíriai lakosság 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑