Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 12. 12.

Négyezer ISIS fegyveres ismét megszállta Palmyrát

2016. 12. 12.

Ezt az orosz álláspont szerint az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokhoz igazodó szíriai ellenzéki erők Rakkánál leállították a terrorszervezet elleni katonai műveleteket.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei újabb támadást indítottak a szíriai Palmüra város ellen és betörtek a lakónegyedekbe – közölte vasárnap az orosz hadsereg szíriai megbékélési központja.

Az orosz hírügynökségek által ismertetett közlemény szerint az IÁ erőinek átcsoportosítása után több mint 4 ezer fegyveressel ostromolja a várost. Palmyra térségébe a terrorszervezet Rakka és Deir Ezzor térségéből dobott át harcosokat és páncélozott járműveket. Ezt az orosz álláspont szerint az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokhoz igazodó szíriai ellenzéki erők Rakkánál leállították a terrorszervezet elleni katonai műveleteket.

Korábban szíriai ellenzéki források számoltak be arról, hogy az Iszlám Állam harcosai ismét betörtek Palmürába, ahonnan csak néhány órával korábban sikerült kiszorítani őket.

A szíriai orosz katonai parancsnokság szerint az IÁ mind élőerőben, mind katonai felszerelésben komoly veszteségeket szenvedett el, de igyekszik megvetni a lábát a város belsejében. A közlemény rámutatott, hogy az orosz légierő a lakónegyedeket nem bombázza, amit a terroristák kihasználnak.

palmyra-2016-12-11

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség azt jelentette, hogy a szíriai kormányerők és az őket támogató önkéntesek súlyos harcokat vívnak az “IÁ bandáival” és a támadást több védelmi vonalnál visszaverték.

A katari tulajdonban lévő Al-Jazeera pánarab televízió szerint a terroristák teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Tadmor települést az ókori palmyrai romok közvetlen közelében.

A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabiya pánarab tévéállomás szerint az IÁ bevette a város feletti uralkodó magaslaton elhelyezkedő erődöt és részben bekerítette a palmyrai repülőteret. A televízió szerint a fegyveresek civil lakosokat vettek őrizetbe és szállítottak el ismeretlen helyszínre.

Az angliai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (ODSH) vasárnap bejelentette, hogy az IÁ erői vasárnap “ismét” behatoltak Palmyrába, ahonnan csak néhány órával korábban sikerült kiszorítani őket.

A nap folyamán korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy szombatra virradóra sikerült visszaverni az IÁ minden, a városba történő betörést célzó támadását.

Az IÁ szélsőségesei 2015 májusában foglalták el Palmyrát, ahonnan csak idén március 27-én sikerült kifüstölnie őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. Az IÁ ezalatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek.

A szélsőségesek csütörtökön újabb offenzívát indítottak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró város megszerzéséért, amelynek nagy részét az ODSH szerint szombatra el is foglalták.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑