Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 05. 15.

Negyven év után Irán és Egyiptom helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

2023. 05. 15.

Irán és Egyiptom jó úton halad a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása és nagykövetségeik újranyitása felé – közölte az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának egyik tagja.

Fada-Hoszein Maleki képviselő hozzátette, hogy Ebrahim Raiszi elnök és egyiptomi kollégája, Abd el-Fattáh esz-Szíszi a közeljövőben személyesen is találkozni fognak.

Az iráni Tasnim hírügynökségnek vasárnap nyilatkozva Maleki elmondta, hogy Teherán és Kairó között jelenleg Irakban folynak a tárgyalások. A törvényhozó pozitívnak minősítette a tárgyalások légkörét.

Januárban az iráni külügyminisztérium elárulta, hogy vezetője, Hoszein Amir-Abdollahian 2022 végén tárgyalt az egyiptomi államfővel. A minisztérium szóvivője akkor azt mondta, hogy a két országnak “alapvetően nincs problémája a párbeszéddel, a találkozókkal és a véleménycserével”.

A Kairó és Teherán közötti kapcsolatok 1980-ban szakadtak meg az iráni iszlám forradalmat követően.

Közben március közepén a régóta rivális Irán és Szaúd-Arábia bejelentette, hogy tervezik a 2016-ban megszakadt diplomáciai kapcsolatok helyreállítását.

A két regionális hatalom közötti tárgyalásokat és az azt követő megállapodást Kína közvetítette, az Egyesült Államok feltűnően távol maradt az ügytől.

Azt, hogy Pekingnek sikerült rávennie a két riválist a tárgyalásra és a megállapodásra, a kínai diplomácia nagy győzelmeként ünnepelték.

Rijád a múlt hónapban a jemeni síita Houthi lázadókkal is tárgyalásokat folytatott, ami reményt adott arra, hogy a 2015 óta dúló véres konfliktus hamarosan véget érhet.

A jemeni háborút széles körben Szaúd-Arábia és Irán közötti proxyháborúnak tekintik.

A múlt hónap végén a People’s Daily című kínai lap arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping elnök személyesen játszott kulcsszerepet abban, hogy Rijádot és Teheránt rávegyék a kapcsolatok normalizálására.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑