Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2019. 12. 24.

Negyven ezer fölé emelkedett a Szaúd Arábia által meggyilkolt jemeni civilek száma

2019. 12. 24.

A jemeni Emberi Jogok Minisztériuma szerint a 2015 óta zajló szaúdi katonai agresszió következtében eddig több mint 40 ezer jemeni civil vesztette életét. A jemeni minisztérium pontosan 43 345 fő civil veszteségről tud, akik között jelentős a nők és gyermekek száma.

A minisztérium a 2015 márciusa és 2019 novembere közötti időszakot vizsgálta.

A jelentésben arról is szó esik, hogy az Egyesült Államok és Izrael által is támogatott szaúdi katonai koalíció jelentő mennyiségű vegyi és biológiai fegyvert is bevetett a civil célpontok elleni támadások során.

Ezek a fegyverek azonban a támadások túlélőinél komoly egészségügyi problémákat okoztak, mint például a gyengített uránium lövedékek, melyek rákos megbetegedésekhez vezettek.

A szaúdi katonai koalíció által fenntartott légi és tengeri blokád ráadásul akadályozza a gyógyszerek és egészségügyi eszközök eljuttatását Jemenbe. Ennek következményeként pedig számos járvány, és normális körülmények között gyógyítható betegség jelent meg, melyek tovább növelik az áldozatok számát.

A civil áldozatokkal kapcsolatos adatokban azonban vannak eltérések, hiszen vannak olyan jemeni emberi jogi csoportok, melyek már az év közepén 70-80 ezer áldozatról számoltak be.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Uprising Today)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑