Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 08. 16.

Negyvenötezer francia templomban imádkoztak a Közel-Keleti keresztényekért

2015. 08. 16.

Nagyboldogasszony szent napján a Francia Katolikus Egyház összes templomában  misét  tartottak Közel-keleti kereszténység megmaradásáért.

Philippe Barbarin lyoni püspök

Egyszerre kondultak meg a harangok Franciaország templomaiban, jelezve a világnak, hogy veszélyben van a Közel-keleti kereszténység.  Keresztény franciák százezrei mentek el Szűz Mária napján imádkozni, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a szíriai és iraki hittestvéreiknek.

A közös imádságot a lyoni püspök Philippe Barbarin ötlete alapján szervezték meg szerte az országban. Az esemény egyik központi helyszíne a Notre Dame székesegyház volt. A szolidaritáshoz tizenhat ország ötvenhat püspöksége is csatlakozott, többek között a belgiumi templomok, a madridi püspökség, Írország katolikus püspökségei és a Holland Katolikus Egyház.

Júliusban Ferenc pápa hívta fel a világ figyelmét a keresztény népirtásokra amik a közel-keleti országokban zajlanak.

A 2011-ben kirobban szíriai konfliktus miatt több mint 300 000 szíriai keresztény menekült el az országból. Irakban 1990-ben még több mint négy millió keresztény élt. Az amerikaiak által indított öböl háborúk és ennek következményei az iraki keresztények 90%-át az ország elhagyására kényszerítette.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑