Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 07.

Nem kapnak a török légitársaságok alkalmazottjai vízumot Oroszországba

2016. 01. 07.

Nem adott vízumot Oroszország két török légitársaság alkalmazottainak, szünetelnek a járatok – közölte kedden a Dogan török hírügynökség.

“Mivel vállalatunk a benyújtott vízumkérelmek egyikére sem kapott visszajelzést, az Oroszországba közlekedő járatainkat január 13-ig szüneteltetjük” – szerepel a Pegasus Airlines internetes oldalán közzétett nyilatkozatában. Az Onur Air légitársaság a délnyugat-oroszországi Nalcsik városába tartó menetrend szerinti járata január 14-ig nem közlekedik.

Törökország nemzeti légitársasága, a Turkish Airlines rendelkezik a személyzete számára szükséges orosz vízumokkal és tovább üzemelteti járatait – mondta a cég egyik szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek.

A Pegasus Airlines a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetre (ICAO) hivatkozva nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy Moszkva a nemzetközi polgári légi közlekedés szabályaival ellentétesen jár el. A vonatkozó rendelkezés értelmében ugyanis annak a személyzetnek, amelyik oda-vissza járatokon teljesít szolgálatot és a célországban a repülőgépet nem hagyja el, nincs vízumkötelezettsége, külön engedéllyel pedig 1-2 napot is az adott országban tartózkodhat.

Törökország és Oroszország kapcsolata az utóbbi időben elmérgesedett, miután Ankara novemberben lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz vadászbombázót a török-szír határnál.

A Moszkva által kiszabott szankciók egyikeként Oroszország 2016. január 1-től vízumkötelezettséget vezetett be a török állampolgárok számára. A közvetlenül Törökországból érkező magángépek sem szállhatnak le Oroszországban, azoknak útjuk során legalább egy harmadik ország repülőterét érinteniük kell.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑