Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2020. 07. 09.

Nem szavazok rád – üzeni a Z-nemzedék Erdogannak

2020. 07. 09.

A török Z-nemzedéknek – azoknak a fiataloknak, akik az ezredforduló tájékán születtek – Recep Tayyip Erdoğan elnök Törökországán kívül mást nemigen volt alkalmuk megismerni. Ugyanakkor ezeknek a fiataloknak már a vérében van a digitális technológia, és szinte elválaszthatatlanok a közösségi médiától.

Ez a nemzedék a minap akkor kapott megkülönböztetett figyelmet, amikor élesen szembeszállt a kormányzati döntéssel, amely a hagyományosan július végi vizsgaidőszakot egy hónappal korábbra, június végére helyezte át.

Az egyetemisták szerint a rendelkezés egyetlen célja a tántorgó idegenforgalom fellendítése, amely a járvány óta válsággal küzd. A fiatalok azt állítják: a fertőzésveszély dacára hosszú vakációra akarják őket küldeni.

„Szörnyű, hogy a gazdaság és turizmus elsőbbséget élvez egészségünkkel szemben” – idézi a Deutsche Welle az ankarai Aslit. A 19 éves lány másodszor vág neki a vizsgáknak.

„Senkiben sem bízhatunk” – mondja társa, Fatih, aki még abban sem bizonyos, valóban áthelyezik-e a vizsgaidőszakot. „Ez Törökország, bármi megtörténhet” – teszi hozzá letörten.

Erdoğan elnök a minap – engesztelésül – megkísérelte megszólította a fiatalokat a YouTube-on, de negédes szavai nem csak hogy süket fülekre találtak, hanem váratlan ellenállást váltottak ki.

Nem kapod meg a szavazatomat

„Nem kapod meg a szavazatomat” – üzenték a dacos fiatalok az elnöknek. Ennek török fordítása, az #OyMoyYok hívószó futótűzként terjedt a Twitteren.

Ez a legtöbb „nem tetszik” értékelést kapott videó – üzente kertelés nélkül Berkut.

A becslések szerint 13 millió török fiatal született 1995-2010 között. Ez a Z-nemzedék. Sokan közülük először fognak szavazni a 2023-as török választásokon, ahol akár kulcsszerepet is játszhatnak.

Azzal viszont senki sincs tisztában, miként lehet őket megszólítani.

A Gezici Araştırma Merkezi Intézet a 81 török tartomány közül 12-ben kutatta, hogyan viszonyul ez a generáció a valláshoz, mi a világnézete vagy politikai irányvonala.

A választók 20%-a ebből a nemzedékből fog kikerülni. Esetükben a korábbiaktól eltérő szempontok fognak döntésükben érvényesülni: például a méltányosság és a jövedelem – véli Murat Gezici, az intézet vezetője.

A teljes írást itt olvashatják el.

Euronews

Megosztom:
Back to Top ↑