Cadmus fordítás Cadmus
Terrorelhárítás

2016. 03. 01.

Nem szorítja vissza az Iszlám Államot a brit légierő Szíriában

2016. 03. 01.

Nagy-Britannia több miniszterének az angol parlamentben tett kijelentései szerint a brit légitámadások nem szorítják vissza az ISIS terjeszkedését Szíriában. A honatyák aggodalmukat fejezték ki a Líbiában egyre nagyobb mozgásteret nyerő Iszlám Állam szekció miatt is.

Michael Fallon védelmi államtitkár  a brit képviselőknek adott beszámolójában azt vázolta, hogy az ISIS-t Irakban már sikeresen visszaszorították ugyan, azonban a helyzet Szíriában teljesen más..

„Szíriában a helyzet  sokkal komplikáltabb, mert a legutóbbi jelentések az Assad kormány és a szír demokratikus erők közötti koordinációt sejtetnek, és ez megnehezíti az ISIS hosszútávon való megsemmítését.”

Fallon elmondása szerint az ISIS Irakban a sarkára lett állítva és visszaszorultak a Tigris folyóig  és nemsokára már az Eufráteszig tolják vissza a terrorszervezetet. Mindez szerinte nem  működik Szíriában és nagyon aggódik a Daesh Líbiában való egyre erősebb jelenléte miatt is.

Mindezek ellenére az államtitkár szerint az Egyesült Királyság a második legfontosabb szerepet játsza a szíriai  koalíciós légitámadásokban és eddig  2100 küldetést  hajtott végre a terrorcsoport ellen, valamint 600 légicsapást is végrehajtott a Daesh ellen.

Toby Perkins  a munkáspártiak védelmi miniszterjelöltje kiemelt problémának tartotta az ISIS csapatok elörehaladását a kurdok ellen Rakkában.

A Skót Nemzeti Párt védelmi ügyekért felelős szóvivője  Brenda O’Hara pedig  azt hangoztatta, hogy a koalíciós légitámadások nem semmisítették meg az ISIS-t hanem áthelyezték őket Líbiába és ez aggodalomra ad okot.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑