Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 28.

Nem változott semmi – a Nyugat még mindig csak Aszad távozásában látja a megoldást

2017. 11. 28.

Donald Trump amerikai elnök Szíria jövőjéről egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel telefonon. A hétfői beszélgetést amerikai sajtóhírek szerint a francia elnök kezdeményezte. A fő téma az volt, hogy „Aszadnak mennie kell”.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Macron egyetértett abban, hogy “az ENSZ részvételével folytatott, úgynevezett genfi folyamat az egyetlen legitim fórum a szíriai politikai helyzet rendezéséhez”.

A szíriai kormány egyelőre nem erősítette meg, hogy részt vesz a genfi béketárgyalások kedden Genfben tartandó újabb fordulóján.

Hétfőn, a kora esti órákban Staffan de Mistura, az ENSZ Biztonsági Tanácsának szíriai különmegbízottja a világszervezet New Yorkban lévő székházában tartott videokonferencián még azt jelentette be, hogy a szíriai kormány nem erősítette meg részvételét a svájci városban rendezendő újabb tárgyalási fordulón. A különmegbízott ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Damaszkusz meggondolja magát.

De Mistura – anélkül, hogy konkrét részletekbe bocsátkozott volna – közölte azt is, hogy “a szíriai civil társadalom több mint 200 képviselője lesz jelen az elkövetkező hetekben Genfben”.

Naszr al-Haríri, a több szíriai iszlamista lázadó csoportból álló küldöttség vezetője már hétfő este megérkezett Genfbe, és újságíróknak kijelentette, hogy az ellenzék kész lenne közvetlen tárgyalásokat folytatni a damaszkuszi kormányzat képviselőivel.

A cél – fogalmazott Haríri – Bassár el-Aszad elnök eltávolítása a hatalomból, “egységkormány” megalakítása és az ENSZ felügyeletével megtartott parlamenti és elnökválasztás kiírása.

A keresztényeket is támogató, alavita vezetésű, demokratikusan megválasztott Aszad-kabinet ugyanakkor értelemszerűen nem hajlandó tárgyalásba kezdeni arról, hogy őket azután, hogy győzelemre állnak, csakúgy egyszerűen eltávolítsák a nagyhatalmak a hatalomból, s a helyükre egy „egységkormánynak” csúfolt, de valójában iszlamista vezetésű kormány kerüljön.

Az elmúlt években elég sok alkalommal láthattuk, hogy az ún. „mérsékelt” lázadók miféle atrocitásokat képesek elkövetni a vallási kisebbségek, különösen a keresztények, alaviták és jazidik ellen – az Iszlám Állam kegyetlenségével üldözték őket: a templomokat lerombolták vagy megrongálták, s a hívőket halálos fenyegetések mellett kényszerítették távozásra.

Az sem zárható ki, hogy a szír iszlamista lázadócsoportok együttműködtek és együttműködnek az Iszlám Állammal, illetve az al-Kaida helyi csoportjaival.

Staffan de Mistura New Yorkban bejelentette továbbá, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának képviselője – francia kezdeményezésre – kedden szintén tanácskozást tart Genfben. Elemzők szerint ez a megbeszélés azt jelentheti, hogy az öt nagyhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és az Egyesült Királyság – szeretné erőteljesebben kézbe venni a “szíriai dossziét”.

A Londonban tárgyaló török kormányfő, Binali Yildirim hétfőn a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetében tartott előadásában azt hangsúlyozta, hogy Ankara eltökélt szándéka Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomból történő távozásának elérése.

“Mindaz, ami ma ebben az országban történik, a rezsim miatt, Aszad elnök miatt van így, Aszad nem maradhat hatalmon, ezt el kell fogadni” – fogalmazott a török miniszterelnök.

Hogy milyen alapon hibáztatja az az ország Aszadot a szíriai eseményekért, amelyik éveken keresztül bizonyítottan támogatta a szír területeken elképesztő pusztításokat okozó Iszlám Államot és felvásárolta az olajukat, az továbbra is jó kérdés marad.

Az ugyanakkor biztos, hogy Törökország jelenleg kétkulacsos politikát játszik – egyfelől az Aszadot támogató Oroszországot és Iránt is támogatja az asztanai tárgyalások ügyében, valamint a feszültségmentesítési zónák kérdésében, de mindeközben a nyugati koalíció kottájából is vígan játszik.

Szíriában 2011 óta dúl háború a legitim szír kormány és a külföldi támogatású iszlamista lázadók, valamint vahabita terrorszervezetek között. A konfliktus során a dzsihadisták kezdeti sikerei után végül orosz és iráni segítséggel Aszadék megfordították a háború menetét, s jelenleg ők állnak győzelemre.

2011 óta számos felbecsülhetetlen értékű műkincs elpusztult, emberek tömegei haltak meg, s a nyugatiak, illetve az általuk támogatott lázadók számos háborús bűncselekményt is elkövettek, melyet aztán előszeretettel kentek Aszadékra.

Bár végre úgy látszik, van lehetőség arra, hogy Aszad vezetése alatt újra visszatérjen a béke és a fejlődés az egykor virágzó és rendkívül toleráns közel-keleti országba, úgy látszik, a Nyugat nem változtat semmit – az ő céljuk továbbra is a jelenlegi kormány egy intoleráns, középkori elveket valló iszlamista kormányra való cseréje, hogy Szíria az ő befolyási övezetükké váljon.

És ezért akár új háborút is hajlandóak indítani, ha egyáltalán hagyják lezárni a mostanit…

Orientalista.hu – MTI/Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑