Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 12. 02.

Német huligánok harca az iszlám radikalizmus ellen

2014. 12. 02.

Október 26.-án Csak nem 5000 futballhuligán gyűlt össze Kölnben, hogy tiltakozzanak a radikális iszlám terjedése ellen Németországban.

A vízválasztó felvonulást egy új mozgalom, a “Huligánok a szalafisták ellen”, vagyis a HoGeSa (Hooligan gegen Salafisten) szervezte.

A HoGeSa egy gyorsan fejlődő szövetség egymással rivalizáló huligánok között, akik átmenetileg félretették az egymás iránti kölcsönös utálatot, hogy egyesült erővel lépjenek fel a közös ellenség, vagyis a radikális szalafisták ellen, akik a német demokratikus rendet az iszlám sariával akarják felváltani.

A szövetség a GnuHoonters nevű (jelentése “Új vadászok”) titkos internetes fórumból nőtte ki magát, amit 2012-ben országszerte 17 különböző huligáncsoport alapított. A GnuHoonters eredetileg azért jött létre, hogy anarchista, marxista-leninista és más baloldali szélsőséges csoportok ellen harcoljanak az országban.

Aztán 2013-ban a GnuHoonters 300 tagja elindított egy másik internetes fórumot is “Mert a németek még mernek…” (Weil Deutsche sich’s noch trauen) címmel, azzal a céllal, hogy a német szalafista szcéna elleni harchoz akciótervet készítsenek.

Miután 2014 elején a fórum lebukott és titkai nyilvánosságra kerültek, a csoport felvette a “Huligánok a szalafisták ellen” nevet és elkezdett nyíltan működni. Kezdetben a HoGeSa tevékenysége az internetre és a közösségi médiára korlátozódott, mely révén tekintélyes számú követőre talált. A Facebook oldalán például több mint 40 ezer követője volt, mire a Facebook cenzúra nemrég betiltotta az oldalt

szeptember 28-án találkozott először személyesen a HoGeSa nagyjából 300 tagja Dortmundban, egy olyan észak-rajna-vesztfáliai városban, ahol nagy a muszlim lakosok aránya. Hasonló találkozókra került sor Essenben, Mannheimben és Nürnbergben is.

Ezek a bevezető találkozók kikövezték az utat az első tömeggyűléshez, amit Kölnben rendeztek október 26-án. Az esemény szervezői 1 500 résztvevőre számítottak, de több mint háromszor annyian (egyesek szerint 4 900-an) jelentek meg.

Néhány kommentár szerint a tömeges megmozdulást részben az egyre növekvő frusztráció okozta, mivel a német kormány nem tesz eleget, hogy megfékezze az iszlám terjedését az országban. Mások szerint a tüntetőket az hergelte fel, hogy a szalafisták töretlen és provokatív módon támogatják az Iszlám Államot.

A menet, ami a kölni központi vasútállomás előtt indult kezdetben békés volt, hiszen a szalafisták nagy ívben elkerülték a területet. Az erőszak azután fajult el, hogy a résztvevők nem voltak hajlandók betartani a rendőrség parancsait és nem takarítottak el maguk után.

Több mint 1 300 rendőrt vezényeltek ki, közülük sokan gumibotot, gázspray-t és vízágyút is bevetettek a tüntetők ellen, akik kövekkel, üvegekkel és petárdákkal viszonozták ezt. Csaknem 50 rendőr sérült meg és 20 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az erőszak mértéke sokkolta a németeket, elemzők az „új huligánok” kilétéről és arról értekeztek, hogy ez az „új jelenség” komoly problémát vetíthet előre.

Az egyik lap ezt írta: „A huligánok veszélyesebbek, mint valaha. Új ellenségre találtak. A német biztonsági hatóságok magas készenléti szinten vannak! Egy állami biztonsági tiszt figyelmeztetett: ‘Ha a huligánok legközelebb szalafistákkal találkoznak, a súlyos sérülések és a halálesetek biztosra vehetők.’”

A HoGeSa képviselői láthatóan bocsánatot kértek a kölni erőszakért, amikor azt nyilatkozták, hogy “nem minden ment a tervek szerint” és tanultak a hibákból.

Ugyanakkor a HoGeSa vezetői kitartanak amellett, hogy a csoport „apolitikus” és nincs olyan partizán szervezetekkel kapcsolatuk, mint a német neonáci mozgalom. „Kiállunk a jó ügyért” – kiáltotta a megafonba az esemény egyik szervezője és hozzátette: „Nem vagyunk jobboldali radikálisok.”

De számos neonáci is csatlakozott a menethez aggodalmat keltve, hogy befolyásolják a huligánokat vagy esetleg rábeszélik őket, hogy csatlakozzanak hozzájuk, ezzel előnyt kovácsolva a HoGeSa által mobilizált tömegből.

A Die Zeit közölte, hogy a neonáci Nemzeti Demokrata Párt (NPD) rangidős vezetői is csatlakoztak a kölni menethez és felajánlották segítségüket, hogy “professzionálják” a HoGeSa mozgalmat. „A haldokló NPD politikai szabadesése három éve tart, ezért is nyilvánvaló, hogy szeretne részese lenni az új szélsőséges trendnek” – írta a lap.

Egy új rendőrségi jelentés szerint, mely Észak-Rajna Vesztfáliában készült, a becslések szerint 13 600 huligán van szerte az országban, de közülük csupán 400 (3,3 százalék) ápol kapcsolatot a neonáci mozgalommal vagy más szélsőjobboldali csoporttal.

Hans-Georg Maassen, a német hírszerzési ügynökség (BfV) elnöke szerint a huligánokat nem figyelik, mert többségük „politikailag semleges” és személyes értékeik „a sörivásra és a verekedésre” korlátozódnak.

Egyes kommentátorok szerint az uralkodó média most arra használja az erőszakos huligánok okozta félelmet, hogy véget vessen Németországban az iszlám felemelkedéséről szóló vitának. Ezt úgy érik el, hogy „neonácinak” kiáltanak ki minden német állampolgárt, aki legitim módon aggodalmát fejezi ki a saría terjedése és a párhuzamos muszlim közösségek megjelenése miatt.

Az egyik ilyen kommentátor szerint a német multikulturalizmus őrzői a „keresztények lefejezőit és a nők megcsonkítóit” védik azzal, hogy megpróbálják elhallgattatni azokat, akik politikailag kellően inkorrektek ahhoz, hogy ezen atrocitások ellen felemeljék a hangjukat.

A HoGeSa következő akciójára november 15-én Berlinben került volna sor. Az esemény – melynek mottója „A szalafisták, az iszlamizáció és a menekültpolitika ellen” – a Pariser Platz-on került volna megrendezésre, ami Berlin városközpontjában, a német kormány székhelyétől néhány lépésre található.

A menet szervezői eredetileg azt mondták, hogy nagyjából 1 000 főre számítanak, de a rendőrségi előrejelzés szerint több mint 10 000 huligán jelent volna meg, ezért a hatóságok törölték az eseményt. Hasonló rendezvényeket tiltottak be Frankfurtban, Hamburgban és Hannoverben, a közösségi médiában zajló beszélgetésekből viszont kiderül, hogy a huligánok tervezik a folytatást.

Akárhogy is, a HoGeSa félelmet keltett a szalafisták körében, ami miatt most meghátrálnak, ezt pedig a német terrorelhárításnak idáig még nem sikerült elérnie.

A kölni erőszakot követően a korábban iszlámra áttért Pierre Vogel, aki az elmúlt években a német szalafista szcéna központi alakjaként vált ismertté, testőröket bérelt fel a nap huszonnégy órájára, hogy megvédje magát és a családját.

A német médiában Vogel, aki korábban profi ökölvívó volt és rendszerint úgy jellemzi magát, mint a legyőzhetetlen iszlám megtestesítője, most a magára hagyott áldozat szerepében tetszeleg, aki futballhuligánok kezei közé került.

dzsihádfigyelő.com

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑