Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 01. 05.

Németország átgondolja a szaúdi fegyverexportot

2016. 01. 05.

Sigmar Gabriel, Németország alkancellárja arra figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy az Európai Unió felülvizsgálja a katonai eszközök Rijádnak történő értékesítését a 47 ember nemzetközi szinten is elítélést kiváltó tömeges kivégzését követően.  

“Most felül kell vizsgáljuk, hogy a jövőben kritikusabb hozzáállást kell-e tanúsítanunk” a Szaúd-Arábiának történő fegyvereladás terén, mondta hétfőn Gabriel, aki egyben a német gazdasági miniszter is.

Berlin a múltban tartózkodott a Heckler & Koch G36 gépkarabélyok és egyéb támadó katonai fegyverek eladásától Szaúd-Arábiának.

Szombaton hajnalban Szaúd-Arábiában kivégezték Nimir Al-Nimir sejket, aki Szaúd-Arábia keleti, síiták lakta, olajban gazdag területeinek meghatározó vallási vezetője, gondolkodója volt, valamint 46 másik embert a királyság biztonságának veszélyeztetésével vádolva őket.

A kivégzést követően Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, mivel a szaúdi nagykövetség előtt Teheránban, és az északkeleti Mashhad városában lévő konzulátus előtt dühös tiltakozók tüntettek az Al Szaúd család ellen. A demonstráció során néhányan felmásztak a konzulátus falaira Mashhadban, amíg Teheránban a nagykövetséget gyújtóeszközökkel dobálták, amelyek következtében közel 50 embert vettek őrizetbe.

A királyság tettét világszerte elítélték, mivel súlyosan megsérti az emberi jogokat.

Időközben Steffen Seibert, Angela Merkel német kancellár szóvivője is felszólította Szaúd-Arábiát és Iránt, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést a diplomáciai kapcsolatok javítása érdekében. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szaúdi-iráni kapcsolatok “alapvető fontosságúak a Szíriában és Jemenben lévő válságok megoldásához és az egész régió stabilitásához.”

A németországi ellenzéki zöld és baloldali pártok az eset kapcsán követelték, hogy Berlin állítson le minden Szaúd-Arábiának történő fegyverexportot, amely 2014-ben elérte a 209 millió eurót (2015-re vonatkozóan még nincs adat).

Arra a kérdésre, hogy vajon Németország tervezte-e szankciók kiszabását Szaúd-Arábiára, Seibert hangsúlyozta: “Németország érdeke az, hogy párbeszédet tartson fenn Szaúd-Arábiával”.

Laurent Fabius francia külügyminiszter eközben szintén felszólított a Rijád és Teherán közti „feszültségek fokozatos feloldására”, számolt be Stéphane Le Foll kormányszóvivő.l

“Franciaország a régióban fontos szerepet tulajdonít tárgyalópartnerként mindegyik félnek” – mondta egy kabinetgyűlést követően Le Foll.

A Rijád és Teherán közti megromlott diplomáciai kapcsolat “rendkívül lényeges, mivel természetesen stabilitást szeretnénk látni a Közel-Keleten… Nem utolsósorban azért, mert feltétlenül szükséges lenne a Szíriában lévő válság megoldásához, amely ezek közül a problémák közül oly soknak a forrása” – mondta David Cameron brit miniszterelnök.

“Elítéljük, és nem támogatjuk a halálbüntetést semmilyen körülmények között, és ebbe beleértendő Szaúd-Arábia” is – tette hozzá Cameron.

Orientalista.hu  – ( PressTv, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑