Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 05. 18.

Németországban betiltották Erdogan parodizálását

2016. 05. 18.

Nem adhatja elő többé nyilvánosan Jan Böhmermann német humorista, televíziós műsorvezető a Recep Tayyip Erdogant becsmérlő gúnyverse azon részleteit, amelyek sértik a török államfő méltóságát – döntött kedden a hamburgi tartományi bíróság.

Recep Tayyip Erdogan a vers egészére kért úgynevezett tiltó végzést, de ezt a bíróság a művészet és a vélemény szabadsága, illetve az emberi méltóság védelmének elvét mérlegelve elutasította.

A testület álláspontja szerint a török államfőnek el kell viselnie a törökországi belpolitikai fejleményekre és a szólásszabadsággal kapcsolatos politikájára vonatkozó kritikát, akkor is, ha szatírába csomagolt éles bírálatról van szó.

Azonban a gúnyvers nagyobbik része nem a törökországi állapotok vagy az államfő politikájának bírálata, hanem Recep Tayyip Erdogan emberi méltóságát sértő gyalázkodás, és ezt nem kell elviselnie, mert a művészet és a vélemény szabadsága határokba ütközik, amikor puszta sértegetésről van szó – érvelt a bíróság, amelynek döntése szerint Jan Böhmermann 250 ezer euró pénzbüntetésre vagy hat hónap szabadságvesztésre ítélhető, ha megszegi a tiltást.

Jan Böhmermann versének ügyét a hamburgi tartományi bíróság eljárásától függetlenül a mainzi ügyészség is vizsgálja. Azt az eljárást a szövetségi kormány kezdeményezte a török kormány kérésére. Az ankarai vezetés a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérte az eljárás megindítását. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe.

Jan Böhmermann a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának március végi adásában olvasta fel a török államfőt válogatott durvaságokkal sértegető versét. Alkotásáról elmondta, az a szándéka, hogy kitapasztalja, hol vannak a politikai szatíra határai Németországban. A verset válasznak szánta arra, hogy a török kormány kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogant gúnyoló dalát.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑