Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2022. 07. 13.

Németországban bűnözőnek nyilvánítottak egy újságírónőt, aki Donyeckből tudósított

2022. 07. 13.

Bűnözőnek nyilvánítottak és lefoglalták a vagyonát annak a Donbászban élő német újságírónőnek, aki olyan videókat tett közzé az interneten, amelyben donyecki lakosokkal készített interjúkat. Alina Lipp YouTube-csatornáját azért tiltották be, és azért fagyasztották be bankszámláját, mert olyan tudósításai is készültek, amelyben beszámolt a terület ukránok általi bombázásáról az elmúlt nyolc évben, és olyan helyiekkel is beszélt, akik örülnek az orosz bevonulásnak – írta meg a Pesti Srácok.

A 28 éves Alina Lipp hat hónapja költözött Donbász térségébe, ahol Telegram csatornájáról első kézből közvetít németül, oroszul és angolul. Lipp azt állítja, hogy csak azt csinálja, amit bármelyik újságíró tenne – interjúkat készít a helyiekkel és dokumentálja a körülötte zajló eseményeket. Az újságíró azért sem érti hazája reakcióját, mert mint mondta ő kizárólag „interjúkat készít donyecki emberekkel, és csupán németre fordítja őket” – írja a Newkontinent.

Egyszerűen felveszek mindent, amit magam körül látok. Mi az, ami ebben illegális vagy veszélyes? – tette fel a kérdést Lipp.

A Lipp körüli vita márciusban kezdődött, amikor az egyik videója, amelyben a háború történetét és összefüggéseit vizsgálta, felkapott lett. Lipp vírusvideójában azt mondta:

Meg kell érteni, hogy Oroszország nyolc éve kéri a minszki megállapodás fenntartását. Ukrajna nem ragaszkodott ehhez, és nem is a donbászi régióhoz közeledett, hogy megállapodásra jusson. Ehelyett nyolc éve bombázzák a Donbász régió peremét. Civilekre lövöldöznek, akiknek most szintén teljesen szétlőtt házakban kell lakniuk. Nagyon sokan meghaltak itt

– fogalmazott Lipp. A videóban Lipp azt állította, hogy azok a donbászi állampolgárok, akik 2014-ben túlnyomó többségben az Ukrajnától való elszakadás mellett szavaztak, „hálásak voltak, hogy Oroszország végre tett valamit”. Hozzátette:

Végül az itteni emberek felszabadultak az elmúlt nyolc évben tapasztalt terror alól, az ukrán hadsereg folyamatos ágyúzása alatt.

Nem sokkal azután, hogy a videó elterjedt, Lipp YouTube-csatornáját bezárták, PayPal-fiókját letiltották, és az ukrán kormány „terroristának” titulálta. Júniusban aztán az újságírónő levelet kapott a német ügyészségtől, amelyben az áll, hogy most három év börtönre számíthat, mert támogatta Oroszország ukrajnai invázióját. Ez azután történt, hogy a német hatóságok figyelmeztetés nélkül bezárták nem csak a lány, de édesapja bankszámláját is. Egy nemrégiben adott interjúban Lipp kifejtette:

A levélben az áll, hogy például a Telegram csatornámon azt mondom, hogy Donbász lakossága támogatja, hogy Oroszország különleges hadműveletet indított. Azt is mondtam, hogy az ukránok évek óta civileket gyilkolnak a Donbászban, és ez népirtás. Kiderült, hogy Németország szerint ez bűncselekmény, ezért elvettek 1600 eurót a bankszámlámról, és nem is szóltak róla– mondta Lipp. Lipp szerint a német kormány bűnösnek nyilvánította, és nem tudja majd megvédeni magát a bíróság előtt.

A levél végén azt írják, hogy nem hívnak meg tárgyalásra, mert az „zavarná a nyomozást”. Vádat emelnek, de nem akarnak meghallgatni – kommentálta az ügyet egy Telegram-csatornáján közzétett videóban. Az ellene felhozott vádak ellenére Alina Lipp azt tervezi, hogy továbbra is jelentkezik Donyeckből, amelyet elmondása szerint naponta tűz alatt tartanak az ukrán fegyveres erők.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑