Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 10. 25.

Népirtás Jemenben a gyarmatosítás jegyében

2016. 10. 25.

Nagy-Britannia hadserege az utóbbi időben a szaúdi légierőnek nyújtott kiképzés miatt került reflektorfénybe, amit azon alapos bizonyítékok ellenére végzett, melyek alátámasztják, hogy az arab királyság a szomszédos Jemen civil lakossága ellen háborús bűncselekményeket követett el.

A brit parlamentben felháborodást váltott ki az ellenzékiek körében, hogy London fegyverellátás és katonai kiképzés formájában támogatja Rijád jemeni emberek elleni agresszióját.

A Press TV vitaműsorában a New York-i Naseer al-Omari író és politikai elemző azt mondta, az Egyesült Királyság Szaúd-Arábiát és más muzulmán nemzeteket háborúba hajtja egymás ellen annak érdekében, hogy megőrizze gyarmati uralmát és jelenlétét a Közel-Keleten.

Omari úgy véli, hogy az Egyesült Királyság fegyvereladásai Szaúd-Arábia részére nem “normális üzleten” alapulnak, inkább “egy gyarmati viszonyt” testesítnek meg, amit Nagy-Britannia az önkényuralmi rendszerek támogatásával tart fent az arab és muzulmán világban.

“Ez egy új gyarmati rendszer és ők (az Egyesült Királyság hatóságai) brit katonák nélkül végzik. A szaúdiak által a részükre nyújtott fegyverekkel és logisztikai támogatásával hajtják ezt végre”, érvelt.

Az elemző szerint az Egyesült Királyság azt állítja, hogy a gyarmati rendszer korszakának vége van, de valójában továbbra is folytatja a gyarmatosítást a Közel-Keleten egyes regionális államokat a markában tartva.

“Úgy vélem, ez rosszabb, mint a közvetlen gyarmatosítás. Úgy vélem, hogy ez egy sokkal gonoszabb gyarmatosító rendszer, mintsem képzelnénk, és demokráciaként Nagy-Britannia népe nem engedheti meg, hogy a kormányuk gyarmatosításban vegyen részt a Közel-Keleten”,–  szögezte le.

Az író hozzátette, “a brit kormány részt vesz a jemeniek legyilkolásában”, mert fegyverekkel és tanácsadással látja el a Jement bombázó rijádi rezsimet.

jemen-szaud-anglia

A Jemen elleni szaúdi agresszió kezdete, azaz 2015 márciusa óta 3,7 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket az arab királyságnak Anglia, míg a 2013-2016 időszakban összesen 6,6 milliárd dollár összegben.

A vitában Nabil Mikhail, a George Washington Egyetem professzora megjegyezte, hogy az Egyesült Királyságnak “joga van fegyvereket eladni” bármely potenciális vásárló részére, ahogy “Szaúd-Arábiának is joga van ahhoz, hogy bármely forrásból fegyvereket vásároljon.”

Mikhail azonban megjegyezte, hogy Nagy-Britanniának felelősen kellene eljárnia annak kapcsán, hogy a szaúdiak a tőlük vásárolt fegyverekkel támadják a jemeni civileket.

A szaúdi uralkodók 2015 márciusa óta vívják a véres katonai agressziójukat Jemen ellen, amiben eddig több mint 10.000 jemeni vesztette életét.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑