Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2015. 10. 16.

Netanjahu kész találkozni Abbásszal

2015. 10. 16.

Visszautasította a túlzott erő alkalmazásának vádját Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján, egyúttal kijelentette, hogy kész találkozni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az erőszakhullám csillapítása érdekében.

Netanjahu a külföldi sajtó számára tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy zajlanak nemzetközi diplomáciai erőfeszítések az erőszakhullám további elharapózásának megakadályozására, többek közt szó van egy esetleges jordániai csúcstalálkozóról Abbász elnökkel. Közölte, hogy kész részt venni egy ilyen találkozón, ha az elősegíti a helyzet normalizálását, az erőszak csökkentését.

Az izraeli miniszterelnök Abbász békepartnerként való elfogadásával kapcsolatban azt mondta, hogy Abbásznak “előbb le kell csillapítania az erőszakhullámot annak gerjesztése helyett”.

Az izraeli kormányfő “hazugságnak” nevezte a palesztin elnöknek azt az állítását, hogy Izrael meg akarná változtatni a státus quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, valamint hogy Izrael palesztinokat végezne ki szándékosan.

Netanjahu igazságtalannak és hamisnak nevezte a palesztinok mellett az amerikai diplomácia részéről is szóba hozott vádat, hogy az izraeli biztonsági szervek túlzott erőszakot alkalmaznak.

A status quó fenntartásának bizonyítására statisztikákat mutatott be a szent hely látogatóiról, akik az adatok alapján döntően muzulmánok, csekély mértékben keresztények és hozzájuk képest elenyésző számban zsidók.

A sajtótájékoztatón az izraeli vezetés videófelvételeket mutatott be annak igazolására, hogy Mahmúd Abbász nem az igazságot mondta előző napi tévés beszédében, amikor az általa bemutatott fényképen szereplő Ahmed Manasra nevű 13 éves palesztin fiúról arabul azt állította, hogy Izrael hidegvérrel kivégezte. Abbász ezt az állítását csütörtökön a Palesztin Hatóság által kiadott angol nyelvű szövegben módosította, már csak azt írta, hogy rálőttek a fiúra.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű palesztin tüntetésekkel. A palesztinok azért vonultak az utcákra, mert az izraeli hatóságok elzárták a Mecsetek terét a 40 évnél fiatalabb férfiak elől. Egyre többen “a harmadik intifádának” (palesztin felkelésnek) tekintik az eseményeket

A támadások kiváltó oka, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén,  ezt az izraeli vezetés tagadja és csak biztonsági intézkedéseknek   a jogtalanul elzárt Mecsetek terét. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye.

Az izraeli hatóságok több mint 32 palesztint lőttek le az elmúlt napokban, az izraeliek részéről hét ember vesztette életét.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑