Cadmus fordítás Cadmus
Izrael Reuters Jason Reed

2017. 02. 28.

Netanyahu: A Golán nem kerül vissza Szíriához

2017. 02. 28.

Benamin Netanyahu izraeli miniszterelnök az ausztrál miniszterelnök Malcolm Turnbullal való találkozása során kijelentette, hogy a Golán-fennsík soha nem fog visszatérni Szíriához.

Netanyahu egy az ausztrál Turnbullal tartott közös sajtótájékoztatón, február 23.-án csütörtökön azt hangoztatta, úgy véli, a dolgok történései a világon ezt bizonyítják.

Netanyahu azon mondata, hogy a Golán sosem lesz újra Szíriáé, az izraeli 2-es csatornán hangzott el.

Netanyahu a múlthéti Amerikai Egyesült Államokba való látogatása során azt mondta az újságíróknak, hogy megkérte az Egyesült Államok elnökét, Donald Trumpot, ismerje el, a korábban bekebelezett szíriai Golán-fennsík már Izraelhez tartozik. Netanyahu nem említette mi volt erre Trump válasza, de annyit elárult: Trump nem lepődött meg a kérésen.

Izrael a szíriai Golán-fennsíkot 1967-ben foglalta el. 1981-ben a Kneszet úgy határozott, az izraeli jogszabályokat kiveti a Golánra is, mellyel gyakorlatilag hozzácsatolta Izraelhez.

Az izraeli miniszterelnök arra is rámutatott, szükséges lenne, hogy Palesztina elismerje Izraelt, mint zsidó államot. Továbbá, hogy Izraelé legyen a legfelsőbb biztonsági felelősség az egész Föld felett.

Hozzátette: „Azt szeretném, hogy a palesztinok kormányozzák saját magukat, és hogy minden szabadságjog elérhető legyen számukra, de nem Izrael elpusztításának a szabadsága”.

Az izraeli média jelentette, hogy Netanyahu megismételte azt, amit mondott a múlthéti Donald Trumppal tartott közös sajtótájékoztatón.

Netanyahu február 22.-e szerda és 24.-e péntek között volt hivatalos látogatáson Ausztráliában.

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑