Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Izrael

2015. 10. 27.

Netanyahu a status quo fenntartását hangoztatta a Mecsetek terével kapcsolatban

2015. 10. 27.

Ismét megerősítette a jeruzsálemi Templomhegy látogatási rendjének változatlansága melletti elkötelezettségét az izraeli miniszterelnök, azt követően, hogy Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes egy tévéadásban azt mondta, arról “álmodik”, hogy izraeli zászló lengjen a Mecsetek terén.

Noha a hétvégén Izrael és az al-Aksza mecset fölött védnökséget gyakorló Jordánia megerősítette a szent hely felügyeletének szabályait, amelyek szerint csakis muzulmánok imádkozhatnak a Mecsetek terén, Cipi Hotoveli hétfőn az izraeli parlament tévécsatornájának adásában az izraeli zászlóról tett kijelentése mellett azt is mondta, hogy engedélyezni kellene a zsidók számára is az imádkozást ezen a helyen.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök hivatala válaszul közölte, hogy a miniszterelnök kormánya minden tagjától elvárja, hogy a kormányfő szombat este kiadott közleménye szerint járjon el, amely rögzíti az izraeli kormány Templomheggyel kapcsolatos irányelveit – értesült a Háárec című újság honlapja.

A miniszterelnöki közlemény után Hotoveli mérsékeltebb hangnemet ütött meg, és közölte, hogy “csak magánvéleményének adott hangot, amely nem egyezik a kormány politikájával”. Hozzátette, hogy természetesen követni akarja a kormánynak a Templomheggyel kapcsolatos, a status quo megőrzését célzó elveit.

A Likud keményvonalas szárnyához tartozó, vallási hagyományokat követő Cipi Hotoveli májusban a külföldön szolgáló izraeli diplomaták értekezletén kijelentette, “hogy egész Izrael földjét nekünk adta a Teremtő”, s az ország képviseletében “nem okosnak kell lenni, hanem igazunk tudatában kell eljárni”. Szavaival a Háárec szerint megrökönyödést váltott ki a diplomaták körében.

Az izraeli politikus legújabb nyilatkozata miatt az ellenzéki szociáldemokrata Cionista Tábor egyik politikusa, Joel Hasszon felszólította Netanyahut, hogy még aznap menessze külügyminiszter-helyettesét.

“Jelenleg nyugalomra kell törekedni és a palesztinokkal ápolt kapcsolatok rendezésére, s nem a zavargások újbóli fellobbantására a Templomhegyen és Jeruzsálemben” – mondta Hasszon.

Benjamin Netanyahu vasárnap kiadott közleményében leszögezte, hogy a hét végén John Kerry amerikai külügyminiszterrel megállapodott arról, hogy Izrael ragaszkodik a Templomhegyen az eddigi rendszabályok fenntartásához, s ott csakis a muszlimok imádkozhatnak, míg más vallások képviselői látogatást tehetnek.

Netanyahu október elején megtiltotta a knesszet képviselőinek és kormánya tagjainak a szent hely látogatását, hogy csökkentse a hetek óta tartó feszültséget. A szeptemberben kezdődött zavargások közvetlen kiváltó oka ugyanis az a palesztin médiában lábra kapott vélekedés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta.

A Mecsetek tere (arab nevén Haram as-Saríf) az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑