Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2024. 06. 03.

Netanyahu nem ért egyet a háború befejezésével

2024. 06. 03.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy nem értett egyet a Gázai övezetben zajló izraeli–palesztin fegyveres konfliktus teljes befejezésével a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott megállapodás részeként.

Netanjahu az izraeli parlament, a kneszet külügyi és biztonsági bizottsága tagjainak arról beszélt, hogy „a Biden bemutatta terv részleges. A háborút leállítják a túszok visszaküldése érdekében, majd megbeszélést folytatunk. Vannak más részletek is, amelyeket az amerikai elnök nem ismertetett a nyilvánossággal” – idézte szavait az izraeli sajtó.

Biden pénteken beszélt a tervről a Fehér Házban tett nyilatkozatában.
Az izraeli miniszterelnök azt mondta: 16 nap elteltével Izrael és a Hamász tárgyalásokat kezd, hogy a megállapodás feltételeinek folytatásáról beszéljenek.

A zárt ajtók mögött folytatott bizottsági ülésről származó kijelentései szerint Izrael lehetőséget lát fegyverszünetre a Gázai övezetben, miközben kizárta a háború befejezését, noha fő ellenfele, a Hamász palesztin szélsőséges szervezet ez utóbbit követelte.

Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy a Gázai háború leállítását célzó terv szerint az első szakaszban korlátozott számú túszt kiszabadíthatnak anélkül, hogy feltétlenül tovább folytatnák az egyezmény további szakaszait.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a Hamász garanciát követel az Egyesült Államoktól arról, hogy Izrael valóban végrehajtja a három szakaszból álló tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne arról az egyezség.
Hétfőn az egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy „a Hamász kezdeti nyilatkozatai azt mutatják, hogy pozitívan fogadta a tervet”.

Kairó „Izrael válaszára” vár az egyiptomi közvetítők szerint, noha Biden izraeli tervként mutatta be a túszok kiszabadítását és a tűzszünetet célzó indítványt, és ezt később Jeruzsálemben megerősítették. Itamár Bengvír nemzetbiztonsági és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a terv elfogadása esetén kilép a kormánykoalícióból.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑