Cadmus fordítás Cadmus
Nap idézete

2015. 10. 22.

Netanyahu szerint Hitler eredetileg nem akarta kiirtani a zsidókat

2015. 10. 22.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök szerint Hitler a palesztin főmufti javaslatára döntött úgy, hogy megsemmisíti az európai zsidóságot.

A 37. Cionista világkongresszuson az izraeli miniszterelnök egy kotrábbi palesztin vezetőt tette felelőssé a holokausztért.

Benjamin Netanyahu a megjelent zsidó vezetők előtt kijelentette, hogy Hitler eredetileg nem akarta kiirtani, csak száműzni a zsidókat, és csak Hadzs Amin Al Husszeini jeruzsálemi főmufti javaslatára döntött a megsemmisítésük mellett.

– A zsidó közösség ellen elkövetett támadások 1920-ban, 1921-ben és 1929-ben a jeruzsálemi mufti, Hadzs Amin al-Husszeini buzdítására történtek, akit később háborús bűnök miatt kerestek a nürnbergi perben is, mert központi szerepet játszott a végső megoldás elősegítésében. Berlinbe repült. Hitler akkor nem akarta kiírtani a zsidókat, hanem száműzni akarta őket. Hadzs Amin al-Husszeini elment Hitlerhez, és azt mondta: ha száműzöd őket, mind idejönnek. Mit tegyek akkor velük, kérdezte Hitler. Mire azt válaszolta: égesd el őket – fogalmazott Benjamin Netanyahu, idézve a szerinte elhangzott beszélgetést.- közölte az MTI

A kongresszuson részt vevő zsidó vezetők felháborodásuknak adtak hangot, az izraeli miniszterelnök kijelentése után.

Mahmud Abbasz palesztin elnök szerint: „Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő még Hitlert is felmenti bűnei alól, csak azért, hogy nekünk árthasson”.

Az utóbbi hetekben újra fellángolt izraeli-palesztin erőszakhullám miatt Abbász szerint Izraelt terheli a felelősség. “Nem tudjuk megvédeni magunkat a zsidó telepesekkel és az izraeli hadsereg által ellenünk bevetett éles fegyverekkel szemben. Nem tehetünk mást, minthogy a nemzetközi közösség védelméért folyamodunk” – mondta a palesztin államfő.

Ban Ki Mun a konfliktusban szembenálló mindkét felet felszólította, tegyenek erőfeszítéseket a jelenlegi válság megoldására.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑