Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 12. 14.

Netanyahu szokatlan látogatása Közép-Ázsiába

2016. 12. 14.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök nagy médiavisszhang közepette kivételes utazást tesz Azerbajdzsánba és Kazahsztánba, melyet látogatása elleni tüntetések kísérnek.

Negyed évszázad óta ő az első izraeli miniszterelnök, aki a régióba látogatott kedden, a kétnapos út kezdetén.

irani-egyetemistak-tiltakoznak-benjamin-netanyahu-izraeli-miniszterelnok-azerbajdzsani-utja-miatt-ardabil-tartomanyaban-2016-december-12-en-press-tv

Iráni egyetemisták tiltakoznak Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök azerbajdzsáni útja miatt Ardabil tartományában, 2016. december 12-én – Press TV

Az Azerbajdzsáni Iszlám Párt tagjai hétfőn összegyűltek az ország külügyminisztériuma előtt Bakuban, hogy hangot adjanak haragjuknak Netanjahu tervezett látogatása kapcsán.

A Times of Israel a két muzulmán országgal való kereskedelmi és a politikai kapcsolatok támogatását jelölte meg az utazás céljaként.

Azerbajdzsán, ami Izrael olajának 40 százalékát szállítja, egy jelentős kereskedelmi partnere a rezsimnek, továbbá fenntartotta ellentmondásosan erős katonai együttműködést Tel-Avivval.

A két fél korábban már aláírt egy 1,6 milliárd dollár összegű megállapodást izraeli drónokról, légvédelmi rendszerekről és rakétákról az Iránnal és Oroszországgal határos kaukázusi országba való szállításhoz.

Az Israel Aerospace Industries Ltd. Netanyahu látogatása kapcsán bejelentette, hogy egy dróngyárat építenének Bakuban, míg jelentések szerint a köztársaságot az izraeli Vaskupola rakétarendszer érdekli.

A Jerusalem Post úgy írta le ezt a kétoldalú partnerségi kapcsolatot, mint egy “jéghegy”, aminek csak a csúcsa látható, és a többi része nem. “A láthatatlan részei ennek a “jéghegynek” a kölcsönös előnyök”, szerepelt a lapban.

Netanjahu azonban a bejelentett napirend szerint állítólag alig hét órát tölt Azerbajdzsánban, majd Kazahsztán vezetőjével találkozik, hogy megvitassák az ázsiai ország katonai technológiákkal és képzéssel való potenciális ellátását.

A találkozókra azon súlyos kritikák közepette kerül sor, amelyeket még Tel-Aviv hagyományos szövetségesei is megfogalmaznak a megszállt palesztin területeken való illegális telepek bővítése miatt.

Azerbajdzsán kiterjedt határszakaszon osztozik Iránnal. Hétfőn az Iránhoz tartozó azeri nyelvű Ardabil tartományban tartottak egyetemi hallgatók tüntetéseket, így ítélve el a látogatást és a palesztinok elleni izraeli atrocitásokat.

A tüntetők “le Izraellel”-t kántálták és egy síita muzulmán ország elleni támadásként írták le az izraeli kormányfő látogatását.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑