Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 04. 21.

Nigéria egy napig tartó válsága

2018. 04. 21.

A kétszázmilliós Nigéria demokratikus berendezkedése egy napra megtorpant egy szenátor akciója miatt. Szerdán Ovie Omo-Agege, az olajban gazdag Delta állam egyik képviselője felbérelt banditákkal elraboltatta az abujai felsőházból azt a buzogányt, amely a törvénykezés jelképe az óriá­si és rendkívül nehezen kormányozható országban. A jelképnek emiatt igen fontos szerepe van a törvények szentesítésekor: ha nincs buzogány, a jogszabályok sem érvényesek.

A szenátorok és az átlagemberek egyaránt megdöbbentek a lopáson, azt hazaárulásnak, az államrend megdöntésére irányuló kísérletnek tartják széles körben. Bár a buzogányt ellopták, a szenátus zárt ülésen arról döntött, hogy folytatja az aznapi munkát, ehhez pedig egy cserebuzogányt tettek az eredeti helyére, amíg a rendőrség azt elő nem keríti. A hatóságok csütörtök reggel közölték, hogy eredményre vezetett a nagyszabású kutatóakció, egy hazafias érzelmű járókelő egy abujai híd alatt meglátta az értékes hatalmi jelképet és értesítette az illetékeseket.

A JOGÁLLAMISÁG KERÜLT VESZÉLYBE A HATALOM JELKÉPÉNEK ELLOPÁSA MIATT

A bizarr incidens elméletben nagyon súlyos problémákat okozhatott volna, és vélhetően a szenátor célja is ez volt. Omo-Agegét a múlt héten kilencven napra eltiltották szenátori tisztségétől, mivel tiltakozott egy törvénytervezet megszavazása ellen. Ez azt célozta, hogy a jövőre esedékes választásokon az alsóház és a szenátus tagsága, az államok törvényhozása, valamint a kormányzók megválasztása után szavazzanak az ország elnökének személyéről. Ezzel Omo-Agege szerint gyengíteni akarják Muhammadu Buhari államfőt.

Amikor arra utasították, hogy magyarázza meg a szavait, a szenátor bocsánatot kért, de nem sokkal később beperelte a felsőházat. A szenátus ezért felfüggesztette, szerdán mégis bement a munkahelyére. A buzogányt nem ő vette el a helyéről, de a feltételezések szerint ő irányította a banditákat, viszont amikor a betolakodók elmenekültek kincset érő zsákmányukkal, a politikus nem tartott velük.

A rendőrség őrizetbe vette Omo-Age­gét, ám a helyi lapok szerint az elnöki hivatal nyomására hamarosan szabadon is engedték. A This Day című lap arról a gyanúról ír, hogy az elnök akár maga is tudhatott a buzogány ellopásának tervéről, így könnyen lehet, hogy az eset eléri magát az elnököt is. A szenátus több tagja máris azt kérdezi, miként lehetséges, hogy ismeretlenek betörnek a törvényhozásba, onnan elrabolják a hatalom jelképét, kirohannak azzal, három, kint várakozó kisbusszal eltűnnek, és eközben egyetlen biztonsági őr sem állítja meg őket. Meg nem erősített hírek szerint a támadóknak volt belépőjük a szenátus épületébe. Omo-Agege minden kapcsolatot tagad a támadókkal, és már az akció napján is nagyon magabiztos volt, visszautasította, hogy őrizetbe vegyék.

Muhammadu Buhari elnök Londonban tartózkodott az incidens idején, a Nemzetközösséghez tartozó országok vezetőinek csúcstalálkozóján.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑