Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 04. 30.

Nigériában újabb támadásoktól félnek a keresztények

2016. 04. 30.

Az észak-nigériai keresztények teljesen védtelenek a dzsihádisták támadásaival szemben. A támadók bármikor lecsaphatnak, ezért sokan nem mernek visszatérni a szülőfalujukba. Franco Majok, a Krisztusi Szolidaritás Szervezete (CSI) helyi embere meglátogatta a túlélőket.

Thomas Bwayin  nigériai keresztény kétségbe van esve. A fulani harcosok megtámadtak három falut és kiirtották az egész családját. Az iszlámisták 2014. március 14-én éjfél körül vették körbe a keresztény Manchok, Ungwan-Sankwai és Ugwan-Kurach falvakat Kaduna szövetségi államban. Géppuskákkal lekaszabolták, akit értek.

„Elmenekültem otthonról. Öt percen át hallottam a gépfegyverek szüntelen kelepelését” – meséli Bwayin könnyek közt.

A dzsihádisták fölgyújtották az összes házat és a templomot. A lövöldözésnek körülbelül 200 halálos áldozata volt. Sokan élve elégtek a házukban, köztük Bwayin felesége és három gyermeke.

 „A feleségem arca fölismerhetetlen lett.”

Az égő pokol túlélői a közeli Kafanchanba, Kaduna fővárosába menekültek. Csak hónapok múlva mertek rendőri kísérettel visszatérni a falujukba. Most megpróbálják ismét élhetővé tenni a teljesen elpusztított területet.

A rendőrség 2015 őszén magukra hagyta őket, ezért mindenki újabb támadástól tart. A brutális fulani harcosok mindig észrevétlenül csapnak le.

A helyiek hálásak a CSI segítségének. Franco Majok így mondja: „A támogatás nagyon sokat jelent. A közönséges élelmiszercsomagok nekik az életet jelentik, és bátorítják őket.”

De nem mindenki, mert visszatérni a szülőhelyére. Thomas Bwayin sem ment haza, inkább a városban kezd kisvállalkozásba.

Nigéria térképe az iszlámista tűzfészkekkel

Nigéria térképe az iszlámista tűzfészkekkel

Az örömünnep rossz véget ért

A 2014. március 14-i csak egy volt a támadások közül, és biztos nem az utolsó… 2015. június 9-én is lecsaptak az iszlámisták.

Katsak település keresztény lakói aznap ünnepre készültek. A bő termés ígérete csak növelte az örömüket.

 „Este nyolc körül járt, amikor a közeli erdőből hirtelen elözönlöttek minket a fulani pásztorok. Vaktában lövöldöztek az ünneplő tömegbe” – meséli Sunday Afuwai, a falu elöljárója.

Tizenegyen azonnal meghaltak, és sokan súlyosan megsérültek. A mai napig nem tudni a gyilkosokról semmit. Akik megúszták, Kafanchanba menekültek.

Ősz óta sokan visszatértek. De ők is rettegve várják a következő csapást. Ebben az Isten háta mögötti, nehezen megközelíthető faluban teljesen védtelenek vagyunk.

Az emléküket nem lehet kiirtani

Michael lelkész, a CSI partnerének kérésére nem tömegsírba, hanem egyesével temetik el halottaikat. „A sírkövek mindig emlékeztetni fognak rájuk. A helyiek így mutatják meg, hogy nem űzhetik el őket, és nem irthatják ki az emléküket. A CSI támogatja a kívánságukat” – tette hozzá Franco Majok.

A túlélők orvosi ellátást is kapnak. A CSI együttműködik a kafanchani katolikus érsekséggel.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑