Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 01. 26.

Nimr sejk fia: Al-Szaúd és a Daesh egy és ugyanaz

2016. 01. 26.

A meggyilkolt szaúdi síita imám, Nimr al-Nimr fia párhuzamot állított az Al-Szaúd rezsim és a Daesh Iszlám Állam) terrorista csoport által elkövetett bűncselekmények között, hangsúlyozva, hogy mindkettő “ugyanannak a fának” a két ága.

A meggyilkolt szaúdi pap fia egy interjúban kifejtette, hogy Rijád és a Daesh ugyanazon az oldalon állnak, és ugyanazt az ideológiát követik.

A Daesh és az Al-Szaúd rezsim “ugyanazt teszi”, és ” ugyanazt az ideológiát” követi, mondta Mohammed al-Nimr egy a CNN részére adott interjúban.

“A Daesh ugyanannak pontos képmása. Ez ugyanaz a fa.” – tette hozzá.

“Szaúd-Arábiában a fa gondozott, mert van pénzük. Tehát jobb képet mutatnak. De ha összehasonlítjuk őket, ugyanazokat a dolgokat cselekszik. Ugyanaz az ideológiájuk.”

A Daesh ideológiája a vahabizmusban gyökerezik, amelyet a szaúdi papok széles körben támogatnak, és a királyság uralkodói szintén tolerálnak.

Nimr azért is erőteljesen bírálta a rijádi uralkodókat, mert a vallást kihasználva “szereznek befolyást a térségben.” “Ez nem arról szól, hogy síita vagy szunnita. Ez a zsarnokságról szól.”

Nimr apját, a szaúd-arábiai prominens síita imámot január 2-án végezte ki Rijád, amit nemzetközi felháborodás és tüntetések sora követett világszerte.

Nimr, akinek az apját azért ítélték halára, mert kormányellenes beszédeket tartott és védelmezte a politikai foglyokat, azt mondta, hogy csupán azért ölték meg az imámot, mert a szaúdi dinasztia zsarnokoskodása ellen felszólalt.

“Nagyon büszkék vagyunk rá, és nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek, és nem fogunk lemondani a szabadságról. Az apám békésen kiállt minden ember életéért”, mondta.

Kifejtette, hogy sokkolta az apja kivégzésének a híre, de a család és a kivégzett Nimr sejk számítottak erre.

 “Tudta, hogy meg fogják ölni”, mondta a fia, hozzátéve: “Állhatatos volt, hogy nem fogja megváltoztatni kijelentéseit; nem egyezett bele a halálos fenyegetés ellenére sem. Nem félt.”

Nimr sejk megölése rávilágított Szaúd-Arábia kisebbségek, különösen a szaúdi lakosság több mint 20 százalékát kitevő síita muzulmánokkal szembeni intoleranciájára.

A 18 millió szaúdi állampolgárból 2 millióra tehető a síita lakosság száma, akik főleg az ország olajban gazdag keleti tartományában élnek, és akik azzal vádolják a szaúdi uralkodókat, hogy szándékosan elszigetelik őket.

Az interjúban Mohammed al-Nimr olyan esetre is emlékeztetett, amikor őt és családját megakadályozták abban, hogy imádkozzanak a nyugati szent Mekka városba vezető útjukon.

“Ha a keleti tartományon kívülre utaztunk, féltünk. Úgy kezeltek minket, mint a bűnözőket. Mi hitetlenek voltunk számukra.” – mondta.

Apja küldetésének tartotta és azon dolgozott a keleti tartományban, hogy a síitáknak és más vallási kisebbségeknek egyenlő jogaik legyenek a királyságban.

Hetek teltek el apja kivégzése óta, de a család még mindig arra vár, hogy eltemethesse őt.

  “Nem tudjuk, hogy mi történt az apámmal, mert soha nem küldték vissza a holttestét”, jegyezte meg a fia.

Azelőtt Mohammed al-Nimr ritkán beszélt nyilvánosan, de most azt mondja, megtöri a csendet, hogy terjeszthesse apja üzenetét.

Azt akarja, hogy apja szavai eljussanak a muszlimokhoz, hogy: “Nem tudod megnyerni a világot erőszakkal.”

“Az apám azt mondta embereknek, hogy a szavak kiáltása erőteljesebb, mint a golyók hangja.”

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑