Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 07. 16.

Nincs nyugvóponton a Lockerbie ügy

2017. 07. 16.

Az 1988-as Lockerbie-merényletben való részvétel miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, később rákban elhunyt Abdelbászet Ali Mohamed Al-Megrahi családja ismét fellebbezést nyújt be, hogy öt évvel a halála után tisztára mossák a tömeggyilkossággal vádolt líbiai férfi nevét.

Összesen 270, köztük négy magyar áldozata volt annak az 1988. december 21-i merényletnek, amelyben a Pan Am amerikai légitársaság Boeing 747-es utas­szállító repülőgépe egy apró skóciai városra, Lockerbie-re zuhant. A gép fedélzetén 259-en utaztak, de a gép roncsainak becsapódásakor további 11 ember vesztette életét. A tragédia hátterében Moammer Kadhafit sejtették, aki állítólag így akarta megtorolni a Tripoli és Bengázi elleni 1986-os amerikai légitámadásokat, amelyekben a Ronald Reagan volt amerikai elnök által „a Közel-Kelet veszett kutyájának” nevezett a néhai líbiai vezető elvesztette négyéves nevelt lányát.

Az Egyesült Királyság területén történt mindenkori legnagyobb terrortámadás ügyében rendkívül részletes, három éven át tartó nyomozás kezdődött, amelynek végeztével nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki két líbiai férfi, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi titkos ügynök és al-Amin Kalifa Fimah repülőtéri alkalmazott ellen. Ezt követően a világnak nyolc évet kellett várnia arra, hogy a líbiai vezető kiadja a két körözött férfit, ennek azonban feltétele volt: Kadhafi ragaszkodott ahhoz, hogy a perre semleges országban kerüljön sor. A Hollandiában zajló tárgyalásokon végül 2001. december 31-én életfogytig­lani börtönre ítélték al-Megrahit, a másik férfit viszont felmentették.

Több jogászi vélemény szerint a hároméves nyomozás során hibát hibára halmoztak a hatóságok, Lockerbie titkát végül az egyetlen – ártatlanságát haláláig mindvégig bizonygató – elítélt magával vitte a sírba. A vádlott képviselői egy évvel az ítélet után fellebbezést nyújtottak be, de nem jártak sikerrel. Ezután al-Megrahi ügyvédjei a Skót Bűnügyek Felülvizsgálati Bizottságához (SCCRC) fordultak, amely megállapította, hogy a volt titkos ügynök jogi tévedés áldozata lett, de több független szakértő is ízekre szedte az ítéletet.

A férfi egy skóciai börtönben várta az „igazság” feltárását, közben azonban prosztatarákkal diagnosztizálták. Ezért – könyörületességi alapon – 2009-ben szabadon engedték, orvosai ugyanis úgy vélték, legfeljebb három hónapja van hátra. Az esetet világszerte felháborodással fogadták, az pedig további olaj volt a tűzre, hogy al-Megrahit hazájában nemzeti hősként ünnepelték. Maga a líbiai vezető is személyes barátjául fogadta a férfit, aki a jósolt három hónap helyett még három évig élvezte szülőföldje támogatását.

Az ügyet azóta sem sikerült teljes egészében lezárni. Noha Líbia még 2003-ban elismerte polgárjogi felelősségét a tragédiában, sokan követelték a nyomozás újraindítását a megfelelő bizonyítékok hiánya miatt, al-Megrahi pedig végig ártatlannak vallotta magát.

Most új fejezet kezdődhet az ügyben, ugyanis al-Megrahi özvegye és fia posztu­musz elégtételt követel a férfinak, és újabb fellebbezést nyújtottak be az ítélet ellen. Ügyvédjük másodszorra is az SCCRC-hez fordult és kérte, vizsgálják újra al-Megrahi ügyét, aki szerintük ártatlanul ült börtönben.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑