Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 10. 03.

Nobel-békedíjra jelölték az egyiptomi kopt keresztényeket

2018. 10. 03.

Egyedülálló módon a világ első vallási kisebbségi csoportjaként a 2018-as Nobel-békedíjra jelölték az egyiptomi kopt-keresztény közösséget. Amellett, hogy a Norvég Nobel Bizottság nem teszi közzé a jelöltek listáját, a Coptic Orphans nevű jótékonysági szervezet értesülései szerint a jelöltek között van az egyiptomi kopt közösség is.

Az idén összesen 331 jelölt közül fogják eldönteni, hogy ki kapja majd a díjat. Kétszáztizenhat egyéni jelölt mellett száztizenöt csoport van a nevezettek között és a győztesről ezen a héten, pénteken dönt a Bizottság. A díjátadóra december 10-én, Oszlóban kerül majd sor. A kopt keresztény közösség jelölése azért volt indokolt, mert „az államok és terrorcsoportok részéről elszenvedett üldöztetések ellenére Egyiptomban és máshol nem válaszoltak erőszakkal” – írja a PR Newswire weboldal.

Az Open Doors jelentése szerint az egyiptomi keresztények példa nélküli elnyomással kell, hogy szembenézzenek, amit alátámaszt az is, hogy

a közösség százhuszonnyolc tagját gyilkolták meg és több mint kétszázat üldöztek el az otthonaikból. Az elmúlt években az üldöztetés elsődleges oka az Iszlám Állam terrorszervezet volt, de a 2011-es arab tavasz eseményei után egyre rosszabbodott a helyzet.

Emellett előfordulnak olyan esetek, amiben a helyi muszlim lakosság nehezen tolerálja a keresztények jelenlétét, ami szintén feszültségekhez vezet a lakosságon belül, aminek nagyjából a tíz százaléka kopt keresztény vallású.

Probléma ezen felül még az arab kérdés is, hiszen minden egyes rezsimváltás során felmerülnek a politikai ellentétek és az arab nacionalizmus, aminek vallási vetülete is van. Mohamed Murszi elnök alatt a koptok fokozott veszélyben voltak, ugyanis az akkori elnök szabadabb kezet adott a Muszlim Testvériségnek, főként a 2013-as forradalom idején, a koptok pedig nem Murszit, hanem Abdel Fattah esz-Szíszit támogatták. Az előbbi pártján álló tüntetők úgy vágtak vissza ezért, hogy templomokat támadtak meg és gyújtottak fel.

A Kopt Ortodox Egyház feje, II. Tawadrosz szerint a helyzet némileg javult az elmúlt időszakban.

Az egyiptomi parlament képviselőházában jelenleg harminckilenc kopt képviselő kapott mandátumot és idén augusztusban Dr. Manal Awak Mikhael személyében megválasztották Egyiptom első kopt keresztény tartományi kormányzóját is.

Forrás: S4C.news,  World Watch Monitor Kép: Getty Images

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑