Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 03. 19.

Nógrádi: Teljesen új helyzet teremtődött Tikritnél

2015. 03. 19.

A siíták és a szunniták nem egymás ellen, hanem egymással harcolnak, szemben pedig az Iszlám Állam erői. Az iraki kormányerőket támogatják a kisebbségben élő keresztények, és Irán is, Amerika segítségéből pedig nem kérnek. Hetek múlva megtisztíthatják a várost a hátrahagyott szélsőségesektől, a következő célpont pedig Moszul lehet, ahol már jelentősebb kurd erők is bekapcsolódhatnak a harcokba.

Tikrit a legfontosabb pont Moszul felé, és a tikriti harcoknak van néhány olyan stratégiai tanulsága, amelyet tanítani fognak – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

nogradigyorgy

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő

Mint mondta: azt egyik ilyen, hogy itt tudott először győzni az iraki hadsereg. A másik, hogy végre egyszer nem egymás ellen harcoltak a siíták és a szunniták, hanem közösen léptek fel az Iszlám Állam ellen. Először vesz részt a harcokban egy 600 fős keresztény zászlóalj, és először közölte Irak azt, hogy nem kér amerikai segítséget (bombázást), hanem maga fogja a problémáit megoldani.

Tikritban hagytak 6 ezer aknát és mesterlövészeket az elmenekülő Iszlám Állam erői, így szó szerint házról házra kell megküzdeni a városért. Az irakiak végre jól alkalmazzák a helikoptereket, és ezekről lövik ki a mesterlövészeket – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György leszögezte: teljesen új helyzet teremtődött Tikritnél. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok vezérkari főnöke, az egyesített bizottsági elnöke azonnal elment Bagdadba tárgyalni, hogy megtudja, az irakiak miért nem kérnek amerikai légi támogatást, mit jelent az irak-iráni összefogás, és mi várható.

628x471

Irak

Beszélt arról is: 250 ezer ember élt korábban Tikritben. Aki maradt, kiteszi magát annak, hogy véletlenszerűen, vagy nem véletlenszerűen agyonlövik. Abban a pillanatban, hogy a várost elfoglalják az iraki kormányerők, visszatérhet az élet, de ez hetek múlva következik csak be.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: Moszul lehet a következő cél, ott azonban már a kurd határterületen vagyunk. Úgy vélte, Moszulnál sokkal több kurd vesz majd részt a harcokban, és „minden oldalról iszonyú bosszú lesz”. A politika „holnaputáni kérdése” az lesz, hogy Moszul a kurdokhoz, vagy a központi kormányhoz tartozik majd.

Hangsúlyozta: Tikrit a legfontosabb állomása annak, hogy Irakot megtisztítják az Iszlám Állam erőitől. És végre nem arról szólnak a hírek, hogy az iszlám szélsőségesek előretörnek, hanem arról, hogy vereséget szenvednek el – nyomatékosította.

Úgy vélte: a magyar parlament nyilvánvalóan megadja a kétharmados felhatalmazást a magyar kontingensnek az iraki harcokban való részvételhez. Az alakulat két objektumot véd majd Kurdisztánban, közvetlen életveszélynek nem lesznek kitéve. A helyzet javul, ami azt jelenti, hogy a magyarok pozíciói is jobbak lesznek – tette egyértelművé.

Orientalista.hu (Forrás: Kossuth Rádió)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑