Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 09. 11.

Nógrádi: Újabb terrorszervezet bonthat zászlót

2017. 09. 11.

Nógrádi György a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kapcsán emlékeztetett: az elmúlt másfél évtizedben a merényleteket magára vállaló al-Kaida szétesett, és Bin Laden-t is megölték, majd létrejött az Iszlám Állam, de annak is a végéhez közeledik az uralma. A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban már nem kell sokat várni egy újabb iszlamista terrorszervezet létrejöttére.

Már-már közhelyszerűen hangzik, de való igaz: mindenki emlékszik arra, hogy mit csinált amikor bekövetkeztek a több mint 3000 halálos áldozatot követelő 2001. szeptember 11-i terrortámadások.

A merényletet követően hatalmas volt a bizonytalanság, emlékeztetett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna Ma Reggel című műsorában.

Szeptember 11-el sok minden megváltozott, hiszen a dzsihadisták csapást mértek az Egyesült Államok szárazföldi területére, amire korábban nem volt példa, hangsúlyozta.

Mindent megváltoztatott 

Washington kemény választ adott a terrorizmusra, miszerint a biztonság fontosabb, mint az emberi jogok. Nógrádi úgy látja, hogy ennek következményei voltak a híres kiszivárogtatások, a Wikileaks és a Snowden-ügy is.

Kiemelte: a terrortámadások miatt az amerikai titkosszolgálati rendszert teljesen átstrukturálták, egy ernyőszervezet alá hoztak be tucatnyi ügynökséget.

Újabb terrorszervezet jöhet 

Az afganisztáni háború és az iraki intervenció is egyenes következménye a szeptember 11-i terrortámadásoknak, bár utóbbi műveletet George W. Bush amerikai elnök hamis tényekkel igazolta, mondta Nógrádi. Emlékeztetett: a konfliktusok hatására jelentős menekültáradat indul útjára, majd 2011-ben kitört a kudarcos „arab tavasz”.

Az al-Kaida ugyan szétesett, és Bin Laden-t is megölték, de létrejött az Iszlám Állam, mely uralma jelenleg szintén a végéhez közeledik Nógrádi szerint. Rövid időn belül azonban újabb iszlamista terrorszervezet bonthat majd zászlót, figyelmeztetett a szakértő.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑