Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 12. 15.

Nonszensz: az ENSZ-t most épp az zavarja, hogy ISIS katonákat végeztek ki

2017. 12. 15.

Az ENSZ éppen azon háborodott fel, hogy Irak Násziríja város egyik börtönében harmincnyolc ISIS-katonát felakasztottak. Érdekes, hogy amikor az üldözött keresztények, az iszlamisták áldozati, vagy a meg nem született gyermekek jogai mellett kéne kiálljanak, akkor nem ilyen hangosak.

Az ENSZ-t megdöbbentette az Irak déli részén található Násziríja város egyik börtönében harmincnyolc elítélten végrehajtott tömeges akasztásos kivégzés – közölte pénteken Liz Throssell, a világszervezet szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy az ENSZ emberi jogi hivatalát “óriási aggodalommal” tölti el a halálbüntetés alkalmazása Irakban, és ismételten felszólította a bagdadi kormányt mindenféle kivégzés leállítására.

Liz Throssell közölte: az iraki igazságügyi rendszer hiányosságainak ismeretében “rendkívül kétséges”, hogy a 38 elítélt ügyében garantálták a tisztességes eljárást. Ez pedig felveti az igazságszolgáltatás kijavíthatatlan tévedésének, valamint az élethez való jog megsértésének a lehetőségét.

Az iraki igazságügyi tárca csütörtökön jelentette be, hogy terrorizmus vádjával halálra ítélt 38 “szunnita muszlim fegyverest” végeztek ki a hatóságok. A minisztérium azonban nem részletezte bűneiket, és az elítéltek koráról vagy nemzetiségéről sincsenek információk. Az ENSZ mindössze annyit tud, hogy a kivégzettek férfiak voltak.

Irak legutóbb szeptemberben végzett ki 42 – az igazságügyi tárca megfogalmazása szerint – szunnita muszlim harcost ugyancsak terrorizmus vádjával. A tárca közlése szerint mindannyian az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak, és a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények, például a biztonsági erők elleni gyilkosságok vagy pokolgépes robbantások elkövetése miatt ítélték őket halálra.

Az iraki minisztérium csütörtökön később megerősítette, hogy a 38 “szunnita muszlim fegyveres” is az Iszlám Államhoz tartozott.

Throssell tudatta, hogy az idén 106 hivatalos kivégzést hajtottak végre Irakban, tavaly pedig 88 halálos ítélet végrehajtásáról tájékoztatott az iraki igazságügyi minisztérium.

Az ENSZ többször is megkérte Bagdadot, hogy bocsásson rendelkezésére részletesebb információkat a fogvatartottakról, az ítélethozatalról és a kivégzésekről, de ennek 2015 óta nem tett eleget az iraki igazságügy.

A világszervezet korábban arról számolt be, hogy becslései szerint mintegy 1200 ember van halálsoron Irakban, de ezt a számot nem tudják megerősíteni – mondta az ENSZ-szóvivő.

Bagdad december elején jelentette be, hogy katonai győzelmet aratott az Iszlám Állam felett.

Az Iszlám Állam rémuralma alatt emberek tíz, de lehet, hogy százezreit ölette meg brutális módokon, s további milliókat kényszerített menekülésre. Az üldözöttek jelentős része keresztény volt. Érdekes módon azonban az ENSZ értük soha nem aggódott annyira, mint az iraki hadsereg által elfogott ISIS-harcosokkal.

A szervezet hozzáállása az ügyhöz jól mutatja azt az általánosan látható álságos nyugati hozzáállást, mely szerint ártatlanok tömegeinek a halálát okozó embereket kivégeztetni helytelen, s az ellen küzdeni kell, de a keresztényüldözésről nem szabad beszélni, az ártatlan magzatok millióinak a meggyilkolása pedig bátorítandó.

Orientalista.hu – MTI/Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑