Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 14.

Obama 10 percet szánt a jordán királyra

2016. 01. 14.

Abdallah jordániai király napok óta Washingtonban van, de Barack Obama elnökkel csupán alig pár perces találkozót tartott.

Az amerikai elnök egy Washington melletti katonai bázison találkozott a hásemita királyság uralkodójával. A randevú alig tíz percig tartott, s amerikai sajtójelentések szerint Obama – aki éppen országjáró útra indult a katonai bázisról -, azért szakított időt rá, hogy II. Abdallah király ne érezze sértve magát. – közölte az MTI.

Az uralkodó ugyanis már napok óta Washingtonban tartózkodik, de mivel nem találkozott Obama elnökkel, híresztelések kaptak lábra arról, hogy esetleg megromlott volna az egyébként szoros és jó amerikai-jordániai viszony. Jordánia kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak a közel-keleti térségben. A Fehér Ház munkatársai cáfolták, hogy az elnök félvállról venné a királyt, s az évértékelő beszéd előkészületei miatti időegyeztetési zavarokra hivatkoztak.

Abdallah Joe Biden alelnökkel, John Kerry külügyminiszterrel és Ashton Carter védelmi miniszterrel találkozott. Az amerikai diplomácia irányítójával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemről és a palesztin-izraeli béketárgyalások megújításának lehetőségeiről egyeztettek. Ashton Carter védelmi miniszter – a Pentagon szóvivője, Peter Cook közlése szerint – mély megbecsülését fejezte ki Ammán erőfeszítéseiért az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban.

A jordán király környezetéből származó információk szerint hónapokon belül sort kerítenek Obama és II. Abdallah találkozójára.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑