Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 04. 07.

Obama: Ha valaki szórakozik Izraellel, az USA ott lesz

2015. 04. 07.

“Amerika Izrael mellett állna, ha bármely ország megtámadná, beleértve Iránt is, ígérte meg Barack Obama amerikai elnök egy átfogó 46 perces interjúban, melyet a The New York Times-nak adott, és amelyben támogatta az új keretmegállapodást, Teherán nukleáris programjának megfékezéséhez.

obama-first-jewish-president

“Obama az első zsidó elnök”

“Amit mi tenni fogunk a megállapodás elfogadásakor, hogy egyértelmű üzenetet küldünk az irániaknak és az egész régiónak, hogy ha valaki szórakozik Izraellel, Amerika is ott lesz” nyilatkozta Obama Thomas Friedmannak, a The New York Times riporterének.

A szombaton bereklámozott és vasárnap megjelent Obama interjú szokatlan volt mind a formáját és a hosszát tekintve. Obama egy szokásosnál hosszabb fórumon védte meg a keretmegállapodást, amelyet a múlt héten Irán és a hat világhatalom, köztük az Egyesült Államok elfogadott. A kötelező érvényű dokumentumot csak júniusban véglegesítik.

Obama nyugodt és kimért hangon beszélt arról, hogy ez a megállapodás volt a legjobb diplomáciai lehetőség az iráni nukleáris fenyegetés megállítására. Elmondása szerint szinte üzembiztos ellenőrző rendszert nyújt, amely biztosítja, hogy Teherán nem hozhat létre nukleáris fegyvereket legalább 20 évig.

“Számomra már teljesen világos, hogy Irán nem fog atomfegyvert előállítani” mondta Obama, hozzátéve, hogy “Meg kell érteniük, hogy komolyan gondoljuk.”

Csak órákkal előtte szólt Benjamin Netanyahu miniszterelnök a CNN, az NBC és az ABC három nagy csatornán keresztül az amerikai néphez, felhívva a figyelmet a megállapodás jelentette veszélyre, ami helyett a szankciók növelését sürgette.

 Az interjú egynegyedében Obama megpróbálta megnyugtatni Netanyahut és általánosságban az izraelieket, hogy a mostani megállapodás az országot és a régiót biztonságosabbá teszi.

 Obama elmondta, hogy “Személyesen nehéz volt azzal szembesülnöm, hogy ez a kormányzat nem tett meg minden tőle telhetőt Izrael érdekeiért”.

Felkavaró is volt, tette hozzá Obama, hallani “a javaslatokat amikor már nagyon komoly politikai különbségek álltak fenn, amelyek viszont nem álltak összefüggésben a mély és tartós barátsággal, valamint az aggodalommal és a megértéssel azon fenyegetésekkel, amelyekkel a zsidó népnek a történelem során is és továbbra is szembe kell néznie. Ez olyasmi, amiről én úgy érzem, hogy mélyen és személyesen érint. “

“Izrael egy robosztus harsány demokrácia, mint a miénk, és nagyon kevés ország van a világon, ahol annyi mindenen osztozunk, osztozunk a vérségen, a családon, a kulturális kapcsolatokon, amelyek páratlanok. És ezek részei annak, amik mindig is annyira különlegessé tették az amerikai-izraeli viszonyt, hogy túllépett a párton és úgy gondolom, hogy ezt meg kell őrizni” mondta Obama.

Orientalista.hu – (Forrás: persianew.vcp.ir, theuglytruth.wordpress.com)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑