Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 01. 18.

Offenzívába kezdett a Szíriai Arab Hadsereg az Iszlám Állam ellen

2016. 01. 18.

A szíriai kormányerők és szövetségesei széleskörű hadműveletet kezdett Homsz és Deir Ezzor tartományokban.

Leith Fadel beszámolója

A Szíriai Arab Hadsereg megkezdte az offenzíváját Al-Kariatainban (Qaryatayn) Homsz tartomány délkeleti területén

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet jelenleg magas szintű készültségben van az általa megszállt ősi keresztény asszír városban, Al-Kariatainban (Qaryatayn), miután nagy létszámú kormányerők vették körbe a kiterjedt sivatagi térséget Homsz tartomány délkeleti részén.

Szombat reggel a Szíriai Arab Hadsereg 2. Gépesített Hadosztályának 120. dandára szoros együttműködésben a Dara Qalamoun (Qalamun Pajzsa), a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnyával és a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) katonáival elkezdték a régóta vár offenzívát az Al-Kariataint megszállva tartó ISIS terroristák ellen. Kezdetnek aknavető gránátok, tüzérségi lövedékek és sorozatvető rakéták tömegeit lőtték ki számos helyszínre a város körül.

A kíméletlen tüzérségi csapásokat követően a Szíriai Arab Hadsereg 120. Dandára nyomást gyakorolt az ISIS terrorszervezet állásaira Kariatain nyugati oldalán, ahol megpróbálták áttörni a terroristák tagolt védelmét.

Egy Szadad városi katonai forrás szerint a Kariatain nyugati oldala elleni támadás csak egy előzetes művelet volt; ez az offenzíva a következő néhány napban fog kiteljesedni, mert a várost megszállva tartó ISIS terroristák erősítést hívtak a kormányerők visszaverésére.

A Kariatain elleni műveleteken kívül a Szíriai Fegyveres Erők a várostól délre fekvő hegyeket szintén támadják; különösen Dzsabal Al-Mahaszat és Dzsabal Al-Naszranit. A várostól nyugatra levő hegyeket (Hazm Al-Abiad, Hazm Al-Gharbijat, Dzsabal Al-Muzajbilah és Dzsabal Ruusz At Tiwal) már a Szíriai Fegyveres Erők uralják.

A Szíriai Fegyveres Erők visszaverték az ISIS offenzíváját Deir Ezzor tartományban; Ajjash és Al-Baghilijah megtisztítva

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet nagy erejű offenzívát indított Deir Ezzor tartomány fővárosa ellen szombaton reggel, megtámadva a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait az északnyugati Ajjash és Al-Baghilijah körzetében, az Euprates-folyó nyugati partjához közel.

Kezdetben az ISIS terroristák viszonylag sikeresek voltak az tartományi székhely elleni offenzíva során, elfoglalva számos tömböt és kormányzati helyszínt Al-Baghilijah és Ajjas körzetében, ezek közül Ajjashban egy fegyverraktárat és egy benzinkutat, amelyek nyugatra vannak az Euphrates szállodától.

A kezdeti sikereik eredményeként számos ISIS-párti és vahhabita média aktivista az jelentette, hogy a terrorista szervezet elfoglalta Ajjasht és Al-Baghilijaht, annak ellenére, hogy a Szíriai Arab Hadsereg forrásai a kelet-szíriai városból cáfolták ezt.

Az ISIS terroristák rohamai alatt a Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztályának 137. Gépesített Dandára erősítést kért a Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandárától, hogy segítsenek kiűzni az állásaikat támadó terroristákat a várostól északnyugatra lévő szektorban.

Nem sokkal a Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandárának megérkezése után a köztársasági gárdisták a 137. Dandár katonáinak és a Nemzetvédelmi Erőknek (NDF) a támogatásával visszaverték a támadó ISIS terroristákat és visszafoglalták a fegyverraktárat Ajjashban, valamint Al-Baghilijah negyedeit.

Sajnos amikor a Szíriai Fegyveres Erők visszafoglalták az ISIS által lerohant negyedeket Al-Baghilijah körzetében, 280 megyilkolt polgári személyt találtak, akiket a terrorista csoport mészárolt le, mielőtt elmenekültek a gyalázatos bűntettük helyszínéről.

A lemészárolt polgári személyeket a jelentések alapján azért ölték meg mert “kapcsolatban voltak a rezsimmel”, ami azt jelenti, hogy sokan közülük a hadsereg katonáinak és nemzetvédelmiseknek voltak a rokonai.

Az ISIS terroristák Ajjashból és Al-Baghilijahból történő kiűzését követően a Szíriai Fegyveres Erők a 137. Dandár parancsnokságának bázisától is visszaverték az ördög fekete seregét, Dzsabal Al-Thardehben.

Egy katonai forrás Deir Ezzorból azt jelentette, hogy a Szíriai Fegyveres Erők összesen 49 katonája halt hősi halált az ISIS terrorszervezet offenzívájának visszaverése érdekében. A forrás nem volt képes megadni hány ISIS terrorista halt meg a támadások visszaverésekor.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑