Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szaúd-Arábia

2019. 09. 17.

Olajárrobbanás, a szaúdi dróntámadás utóélete

2019. 09. 17.

Majdnem 20 százalékkal drágult az olaj ára a hétvégén a szombati dróntámadás következményeként. Az olajár akkor érte el a rekordmagasságot, amikor Donald Trump bejelentette, hogy megnyitják az amerikai stratégiai olajtartalékokat.

Szaúd-Arábia olajkitermelése átmenetileg a felére csökkent. Ez napi 5,7 millió hordó mínuszt, globális szinten 5%-os kínálatcsökkenést jelent.

„ A szaúdi olajexport csökkenése, jelentősen megnöveli a nyersolaj árát. “

– mondja Francis Lun pénzügyi elemző A nyersolaj hordónkénti ára azonnal 60 dollár fölé ugrott.

“Ha a terrorista támadások folytatódnak, ami alatt azt értem, hogy Szaúd-Arábia helyreállítja a károkat, újraindítja a termelést, és ezek után újra megtámadják a finomítót, akkor azt hiszem a nyersolaj hordónkénti ára elérheti a 100 dollárt is, és a világgazdaság recesszióba kerül.”

Az első híradások még arról szóltak, hogy a károk elhárítása, és a termelés újraindítása hetekig is eltarthat. Szaúdi források ezzel szemben most már hónapokról szólnak, míg visszaáll a támadás előtti állapot.

„ Az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának vannak olajtartalékai, de ez hosszú távon nem elegendő a piacok megfelelő ellátásához”

-teszi hozzá Sasha Vakulina az Euronews Business szerkesztője.

“Ezért nem meglepő, hogy szakértők már most hordónként 80 dolláros nyersolaj kereskedelmi árról beszélnek. Ezt természetesen mi fizetjük meg a benzinkutakon.”

A támadás rövid távon az olajipari cégeket érinti. Hosszabb távon azonban a világgazdaság egészére is kihathat.

„Itt vannak a bizonytalanságok. Bizonytalanok a kereskedelmi kapcsolatok Európán belül”

– mondja Hubertus Bardt a Német Gazdasági Intézet tudományos vezetője.

“Itt az általános visszaesés világszerte. Nem tudni, hogy az olaj ára jelentősen tovább drágul-e. Ez lefékezi a befektetéseket, ami egy ponton tovább súlyosbítja a fenyegető recessziót.”

Egyelőre sem Oroszország sem az OPEC közeli források nem tartják indokoltnak egy rendkívüli gyűlés összehívását. Az orosz energiaügyi miniszter szerint elegendő olaj van kereskedelmi készletekben az átmeneti hiány fedezésére.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑