Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 01. 23.

Olajlétesítmények ellen intézett támadást a Daesh Líbiában

2016. 01. 23.

A terrorszervezet az egyik legnagyobb líbiai olajkikötő közelében található olajlétesítmény ellen követett el merényletet, számos olajtartályt felrobbantottak, ezzel nagy környezeti és gazdasági károkat okoztak. A terroristák azzal fenyegetőznek, hogy lesznek újabb merényletek is a későbbiek során.

A szerdán lezajlott támadás miatt a környéket óriási füstfelhő borította be – erről számolt be Mohamed Al-Hariri, a Líbiai Olajtársaság szóvivője – mely környezeti katasztrófával fenyegeti a környéket. A merényletek során a polgári lakosság, valamint az üzemeket ellátó vezetékek is megsérültek.

A Daesh egy milicistája a hozzájuk közel álló Telegram nevű hírportálon egy videóban arról beszél, további merényletek is várhatók.

A helyi hatóságok szerint a terroristák fő célpontja az Amal olajmezőt Esz-Szíder olajkikötővel összekötő vezeték volt, azonban ezt nem sikerült lerombolniuk, köszönhetően az olajlétesítmény biztonsági őreinek, akik rövid harc után visszaverték a támadókat.

Líbiában azután, hogy az amerikaiakkal szövetséges erők az „arab tavasznak” nevezet vérengzés során megölték az ország törvényes vezetőjét, Moammer Kadhafi-t, a teljes káosz lett úrrá, a kibontakozó polgárháború során pedig két kormányzat jött létre, melyek egymás ellen harcoltak. A héten azonban, még kedden megalakult egy egységkormány, így most sokakban él a remény, hogy végre egy jobb korszak következhet az országra. Ezt a jelenlegi helyzetet akarja feltehetőleg aláaknázni a terrorszervezet, akiknek a káoszban lenne érdekük, valamint abban, hogy végül az uralmat az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) nevű, nemzetközileg el nem ismert ellenkormány vegye át.

Az egyébként az olajból, mint fő exportcikkből élő ország nagyon sokat veszített a Kadhafi vezette stabil kormányzat nyugati támogatással történő megszüntetésével – az olajtermelés 2011 óta a negyedére esett vissza a 2011 előtti állapotokhoz képest. Kadhafi alatt naponta 1,6 millió hordót termeltek ki az országban. A mostani helyzetnek köszönhetően a legtöbb olajkikötő zárva tart, az olajból élőknek pedig tömegei váltak földönfutókká.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑