Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 01. 08.

Olaszország felújítja damaszkuszi nagykövetségét

2019. 01. 08.

Olaszország felújítási munkálatokat kezdett damaszkuszi nagykövetségén azért, hogy a közeljövőben újra megnyithassák azt. Mindezt a libanoni Al-Nashrah hírügynökség damaszkuszi tudósítója jelentette. 

A múlt héten több szíriai kormány közeli forrás is beszámolt arról, hogy Olaszország damaszkuszi nagykövetségének újra nyitását tervezi. Ez mindenesetre egy jele annak, hogy az Európai Unió újra próbálja rendezni diplomáciai kapcsolatait a szíriai kormánnyal. Az EU ugyanis a 2011-ben elfogadott Szíria-ellenes szankciói miatt rossz diplomáciai kapcsolatban állt a damaszkuszi kormánnyal.

Olaszországnak jelentős gazdasági érdekei vannak Szíriában, azonban a közös EU álláspont miatt ők is megszakították a diplomáciai kapcsolatot Szíriával. Az amerikai katonai koalícióban nem vettek részt, ahogyan a különböző terror csoportok felfegyverzésében sem.

Európai források megemlítették, hogy tavaly a Szíriai Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője Ali Mamlouk titkos látogatást tett Rómában, ahol találkozott az olasz belügyminiszterrel és más állami vezetőkkel. A találkozót sokan bírálták Az EU-ban, ugyanis féltek, hogy ez veszélyezteti a Szíriai elleni közös szankciókat.

Olaszország azonban a hírek szerint nem az egyetlen EU tagállam, mely rendezni kívánja viszonyát Szíriával. Korábban a brit kormány is bejelentette, hogy hasonló tervei vannak és újra megnyitná követségét Damaszkuszban. Nagy Britannia azonban jelentősen érintett a szíriai háborúban, hiszen korábban komoly pénzügyi és katonai segítséget biztosítottak a szíriai kormány ellen harcoló terroristáknak. Olaszország azonban nem érintett ilyen ügyekben, sőt a jelenlegi olasz kormány komoly lépéseket tesz a terrorizmus elleni harc érdekében.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Forrás: South Front

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑