Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2015. 01. 03.

Oliver Stone új filmje: Ukrajna – A CIA puccs

2015. 01. 03.

Ha valaki még nem látta volna Oliver Stone-tól az Amerika elhallgatott történelmét, akkor sürgősen pótolja be. Mindenféle összeesküvés-elmélettől mentesen, tárgyilagosan mutatja be az Egyesült Államok XX. századi – kevésbé dicső – történelmét, megcáfolva többször is a hivatalos verziót.

Jelenleg azonban úgy tűnik, Stone még nagyobb fába vágta a fejszéjét. December 30-án megjelent facebook bejegyzése (ITT) alapján az ukrajnai konfliktusról készít dokumentumfilmet, kihangsúlyozva a mainstream állásponttal szembehelyezkedő tényeket.

Oliver Stone szavaival:

„Moszkvában 4 órás interjút készítettem Viktor Janukoviccsal egy új, angol nyelvű, ukránok által gyártott dokumentumfilmhez. Ő volt Ukrajna megválasztott elnöke 2014. február 22-éig, ami után egyszer csak nem volt már az. Részletek a dokumentumfilmben, de biztosnak tűnik, hogy az úgynevezett „lövöldözők”, akik megöltek 14, megsebesítettek 85 rendőrt, és megöltek 45 tüntető civilt, kívülálló harmadik fél emberei voltak. Sok szemtanú, beleértve Janukovicsot és rendőrtiszteket, úgy gondolják, hogy ezeket a kívülálló elemeket nyugatbarát klikkek tették oda – a CIA hathatós segítségével.

Emlékezzetek a 2002-es Chavez elleni puccskísérletre, amikor tüntetőkre és ellentüntetőkre lőttek irodaházakból rejtélyes fegyveresek. Ugyancsak hasonló technikákat alkalmaztak idén Venezuelában amikor Maduro szabadon választott kormányát majdnem megdöntötte a Maduro-ellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak. Teremts elég káoszt, mint ahogy a CIA tette Iránban ’53-ban, Chilében ’73-ban, és rengeteg egyéb puccs folyamán, és a megválasztott kormányt meg lehet dönteni.”

Hozzáteszem, emlékszik még a Tisztelt Olvasóközönség arra, amikor 2013-ban Szíria kormánya hirtelen vegyi fegyverrel támadta meg a saját népét? És Obama kiállt a világ elé, és közölte, előre megmondtuk, ha a szír kormány vegyi fegyvert alkalmaz, támadni fogunk, és ennek most eljött az ideje! De vissza kellett táncolniuk, mert annyira átlátszó volt az egész, hogy senki nem támogatta őket (max a franciák).

„Ebben az esetben a „Majdan téri mészárlás” a nyugati médiában úgy jelent meg, mint egy instabil, brutális és oroszbarát Janukovics-kormány eredménye. Emlékezhettek még, hogy min ment keresztül Janukovics az ellenzékkel és három EU-s külügyminiszterrel kötött február 21-ei megállapodással, csak hogy megszabaduljanak tőle előrehozott választásokkal. Másnapra ez a megállapodás érvényét vesztette, amikor felfegyverzett neonáci radikálisok miatt menekülnie kellet az országból. Másnap egy új, nyugatbarát kormány lépett hatalomra, amelyet azonnal elismert az USA (mint a Chavez elleni 2002-es puccsnál).

Egy mocskos sztori, de a puccs tragikus utóhatásaként a Nyugat az „Oroszország a Krímben” narratíváját tartotta fenn, miközben a valódi narratíva az „Egyesült Államok Ukrajnában”. Az igazságot nem vetítik Nyugaton. Ez egy megismételt szürreális perverziója a történelemnek, mint Bush Irak-előtti tömegpusztító fegyveres kampánya. De hiszem, hogy az igazság felszínre fog kerülni a Nyugaton, remélem időben, hogy megállítsuk a további őrültséget.

orientalista.hu  Jack Fall

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑