Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2019. 11. 27.

Omán bizakodó egy Szaúd Arábia és a jemeni ellenállás közti békével kapcsolatban

2019. 11. 27.

Yousef Bin Alawi ománi külügyminiszter a sajtónak azt nyilatkozta, hogy optimista egy esetleges békeszerződéssel kapcsolatban Szaúd Arábia és a jemeni Ansarullah mozgalom között. Szerint ez véget vethetne a Szaúd Arábia által vezetett Jemen elleni agressziónak.

A miniszter szerint vannak konzultációk és megvan a közös akarat a probléma megoldására. Ezt az után nyilatkozta, miután Washingtonban tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

,,A húszi vezetők alapvetően a béke, a biztonság és a stabilitás útját választják ezért hiszek abban, hogy pozitívan együtt tudnak működni.,,

Pompeo és Bin Alawi egyetértettek abban, hogy csak politikai megoldás vethet véget az agressziónak, és csak az hozhatja el a békét, a fejlődést és a biztonságot Jemen számára. Ezt az amerikai kormány egy nyilatkozatban is megerősítette.

A szaúdi légicsapások azóta is folytatódtak Jemenben, miután két hónappal ezelőtt a jemeni ellenállás beleegyezett abba, hogy leállítja a Szaúd Arábia elleni légi csapásokat.

Szeptemberben Mahdi Al-Mashat, a jemeni Ansarullah ellenálló mozgalom szóvivője bejelentette, hogy a jemeni fegyveres erők leállítják a drón és rakéta támadásokat egy esetleges békemegállapodás részeként. Egy héttel később azonban arról számoltak be, hogy a szaúdi légierő továbbra is folytatja a légitámadásokat Jemenben.

2015 márciusa óta a Szaúd Arábia által vezetett katonai koalíció folyamatosan támadásokat hajt végre a jemeni hadsereg és a jemeni ellenállás ellen azért, hogy visszaállítsák a hatalomból elűzött Abd Rabbuh Mansour Hadi hatalmát, ugyanis ő a szaúdi kormány embere Jemenben.

A háború miatt azonban jelenleg több mint két millió gyermek szenved alultápláltságtól és különböző betegségektől. Közülük 360 000 öt évesnél fiatalabb.


Orientalista.hu-Al-Isfahani (Tasnim News)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑