Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 01. 13.

Öngyilkos merénylet és izraeli rakéták rázták meg Damaszkuszt (videók)

2017. 01. 13.

Iszlamista öngyilkos merénylő és izraeli rakéta támadás rázta meg csütörtök éjjel Damaszkusz városát. A támadások között pár óra eltérés volt.

Párhuzamban a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei a főváros vízkészletét ellátó Barada völgyet próbálja felszabadítani a terroristáktól, tegnap éjjel kettős támadás érte Damaszkuszt.

 

A főváros nyugati részén lévő Kafr Suseh kerületben robbantot öngyilkos merénylő okozott erős robbanást csütörtök este. A főként szunniták által lakott városrészben tíz ember vesztette életét és több tucat ember sebesült meg. Az áldozatok között öt katona és egy tiszt.

Helyi források szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma emelkedni fog, mert a sérültek közül többnek is rendkívül súlyos az állapota.

kafarszusze robbantás damaszkusz

A Reuters emlékeztet, hogy tavaly júliusban ugyanebben a negyedben szintén végrehajtottak hasonló merényletet egy iráni támogatás által müködtetet iskola ellen, amelyben többen életüket vesztették.

Az öngyilkos merénylet olyan időszakban történik, amikor  a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei   próbálják felszabadítani a főváros vízellátásáért felelős Barada völgyet. Egy hónapja Damaszkusztól pár kilométerre lévő Fidzseh forrást  gázolajjal szennyezték be a nyugat által is támogatott iszlamista fegyveresek. Emiatt öt millió ember marad víz nélkül a fővárosban.

Izrael rakétatámadást hajtott végre Damaszkuszban

A szíriai hatóságok szerint Izrael csütörtök éjszaka rakétákkal lőtte a Damaszkusztól nyugatra lévő Mazzeh légitámaszpontot.  Az izraeli támadás a az öngyilkos merénylet után pár órával történt.

Tel-Aviv nem cáfolta, de nem is erősítette meg – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Szíria hivatalos hírügynöksége, a Sana szerint Észak-Izraelből, Tiberias város közeléből lőtték ki a rakétákat, amelyekkel a Damaszkusz közelében lévő támaszpont támadták. A szemtanúk szerint tíz rakéta csapódott be a katonai reptérre. A robbanások után tűz ütött ki, és mentők hajtottak a támaszpontra. Egyes tudósítások négy halálos áldozatot említenek.

Szíria retorziókkal fenyegette meg Izraelt, de nem részletezte azok mibenlétét. Jeruzsálem az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően nem cáfolta, de nem is erősítette meg a támadás tényét.

Ez már a harmadik hasonló csapás az utóbbi hónapokban, legutóbb december hetedikén irányoztak rakétákat ugyanerre a légitámaszpontra.

A hat évvel ezelőtt kitört szíriai konfliktus alatt Izrael közel két tucat alkalommal hajott végre katonai támadást Szíria ellen. Az izraeli támadások válaszcsapásként értélkelhetők a Szíriai Arab Hadsereg egy-egy sikeres katonai hadműveletének, amik révén újabb területeket szabadítottak fel  az iszlamista szervezetek uralma alól.

Orientalista.hu – Sinoda (SANA, Russia Today, MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑