Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 06. 02.

Orbán Egyiptomban: nagy közös “zászlóshajóprojektek” kellenek

2016. 06. 02.

A jövő nagy kérdése az lesz, hogy a történelmi civilizációk, például az iszlám és a kereszténység, hogyan tudnak egymással együtt élni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kairóban.

Elmondta, a terrorizmus elleni küzdelem fontosságában és Líbia stabilizálásában is egyetértés volt közte és az egyiptomi elnök között. Líbia ügyében úgy foglalt állást: mindent meg kell tenni azért, hogy egy egységes kormány és egy erős nemzeti hadsereg stabilizálja Líbiát, amelynek államkénti egységének fenntartására kell törekedni. Ezért Magyarország egyetért Egyiptommal: meg kell akadályozni, hogy fegyverek, terroristák és őket finanszírozó pénz jusson be Líbiába.

A gazdaságról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: jól láthatóan egy „új gazdasági világrend” jön létre, amelyben mindkét országnak el kell foglalnia a saját helyét.

A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés erősítése érdekében megállapodtak a két ország kereskedelmi forgalmának duplájára növelésében, a vállalatok közötti együttműködés bővítésében. A mezőgazdasági, a vízügyi és a járműipari együttműködést kiemelt területté nyilvánították, utóbbiban már vasúti kocsik gyártásáról is megegyeztek – jelezte a kormányfő, hozzáfűzve: felajánlotta az egyiptomi elnöknek magyarországi nukleáris energetikai szakemberek közreműködését az első egyiptomi nukleáris erőmű felépítésében.

Magyarországnak „nincsen imperialista múltja”, vagyis nem mások rovására akar boldogulni, hanem a helyi gazdasági élet szereplőivel szeretne együttműködni, és csak olyan gazdasági tevékenységet akar folytatni Egyiptomban, amely egybeesik a helyiek érdekével – mondta a miniszterelnök.

Hozzátette azt is, ma száz egyiptomi diák tanul magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon, a budapesti kormány pedig kész növelni ezt a számot.

Orbán Viktor nagyrabecsülését fejezte ki Abd Al-Fattah Al-Sisi azért a feladatért, amelyre vállalkozott, azaz hogy országában, amely a térségnek és Európának is kulcsfontosságú, stabilitást teremtsen. „Egyiptom elnökének sikere érdeke Európának, így érdeke Magyarországnak is” – mondta a miniszterelnök, aki gratulált az egyiptomi gazdasági és politikai rendszer stabilitásában az elmúlt időszakban elért előrelépésekhez.

A magyar-egyiptomi kapcsolatot barátinak nevezte, mint fogalmazott, ez egy régi, kipróbált barátság.

Orbán Viktor egyúttal tolmácsolta a magyar nemzet részvétét a közel két hete a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi repülőgép áldozatai miatt, és együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak.

.

Az illegális migráció is téma volt

Abd Al-Fattah Al-Sisi nyilatkozatában kiemelte, országa célja az együttműködés szélesítése Magyarországgal, ezért áttekintették a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit.

Elmondta, a megbeszélésen téma volt az illegális migráció is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta a kiváltó okok kezelésének fontosságát és az ehhez szükséges nemzetközi kooperációt.

Szó volt továbbá a szíriai és a líbiai helyzetről, valamint a térség lakosságát fenyegető „első számú veszély”, a szélsőségesség elleni küzdelemről – közölte az elnök.

Több megállapodás is született

A sajtónyilatkozatok előtt Orbán Viktor és Abd Al-Fattah Al-Sisi jelenlétében a két ország képviselői több megállapodást is kötöttek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárcaközi egyetértési nyilatkozatot írt alá a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés megerősítéséről a nemzetközi együttműködésért felelős egyiptomi miniszterrel, Simicskó István honvédelmi miniszter és egyiptomi kollégája pedig a honvédelmi együttműködésről szóló tárcaközi szándéknyilatkozatot szignált. Létrejött emellett egy kormányközi egyezmény a légügyi együttműködésről, ezt magyar oldalról Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jegyezte.

Emellett a magyar és az egyiptomi fél – Magyarország részéről az Eximbank – aláírt egy olyan dokumentumot is, amely az egyiptomi államvasutak részére 700 vasúti kocsi gyártásával kapcsolatos finanszírozási ajánlatot tartalmaz.

Megállapodás született a magyar közmédia és az Egyiptomi Rádió és Televízió Unió, az ERTU között is. Ezt magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írta alá.

Az elnöki vizit után Orbán Viktor az Arab Liga székházába látogatott, ahol Nabíl al-Arabi, a pánarab szervezet főtitkára fogadta őt. Ezt követően Seríf Iszmáíl egyiptomi miniszterelnökkel folytat megbeszélést, este pedig beszédet mond az egyiptomi-magyar üzleti fórumon.

Üzleti fórumon is részt vett Orbán Viktor

Közös nagyberuházásokat, “zászlóshajóprojekteket” szorgalmazott Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Kairóban rendezett egyiptomi-magyar üzleti fórumon. A kormányfő a magyar gazdaság korábbi állapotát felidézve arról beszélt, Magyarország 2010 után azért tudott talpra állni, mert “az egész ország megértette (…), hogy ez az utolsó esély”. Ma már a magyar gazdaság – bár “azt nem állítom, hogy száguld”, de – lépésről lépésre európai sztenderddel mérve sikeres növekedési pályán van – mondta.

Reményét fejezte ki egyúttal, hogy az egyiptomi tőke megjelenik Magyarországon. Ehhez a magyar intézményrendszer részéről “pozitív diszkriminációt” ígért a Magyarországon befektetni szándékozó egyiptomi üzletembereknek.

Szerinte nagy közös “zászlóshajóprojektek” kellenek. Ha az első ilyen nagy program sikerül, akkor “a nagy zászlóshajót követően a kisebb csónakok” is bátorságot kapnak – fogalmazott, fontosnak nevezve ezért az egyiptomi államvasutak részére 700 vasúti kocsi gyártásának finanszírozási ajánlatáról szóló, szerdán aláírt dokumentumot. “Örömteli, hogy egy olyan ország vagyunk most már, amely ha valahol meg akar valamit valósítani, akkor saját pénzügyi eszközökből, saját finanszírozásból képes ezt megtenni. Nem volt ez mindig így (…), időnként inkább koldultunk forrásokért, semmint gazdálkodtunk a saját forrásainkkal” – fejtette ki Orbán Viktor.

„Az önök sikere úgy kell nekünk, mint egy falat kenyér”

A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködést érintve a miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy Egyiptomban szinte korlátlanok a gazdasági lehetőségek.

A fórumon részt vevő vállalkozókat ezért arra kérte, kapcsolódjanak be az egyiptomi modernizációs programokba, ezzel ugyanis a tisztességes profit mellett Egyiptom stabilizálásához is hozzájárulhatnak.

Egyiptom gazdasági sikerében ugyanis egész Európa és azon belül Magyarország is érdekelt – erősítette meg Orbán Viktor a délelőtti sajtónyilatkozatában mondottakat, azzal kiegészítve, hogy “még belegondolni is rossz” abba, mi lenne, ha az egyiptomi vezetésnek nem sikerülne stabilizálnia a politikai-gazdasági helyzetet. “Szíria megroppanása is olyan nyomás alá helyezte Európát, hogy alig bírjuk állni. Képzeljék el ugyanezt a jelenséget egy 90 milliós ország (Egyiptom) esetében” – hívta fel a figyelmet, megismételve álláspontját: “az önök sikere úgy kell nekünk, mint egy falat kenyér”.

Azt is mondta, “mi nem gondoljuk, hogy az európai politikai rendszer olyan rendszer lenne, amelyet az egész világon be kellene vezetni”. “És azt sem gondoljuk, hogy az Európán kívüli politikai rendszereket kellene bevezetni Európában” – tette hozzá, úgy fogalmazva: hagyni kell, hogy mindenki a saját civilizációjának, kultúrájának megfelelő módon békésen és sikeresen szervezhesse meg a saját életét.

A rendezvényen felszólalt Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök is, aki reményét fejezte ki, hogy az üzleti fórum lehetőséget ad az egyiptomi-magyar gazdasági kapcsolatok megerősítésére.

Elmondta, országa rengeteg intézkedést tett annak érdekében, hogy befektetéseket vonzzon, és további nagy projekteket, például kikötő- és repülőtér-építést, valamint gáz- és olajmező-fejlesztéseket terveznek.

Az elnök azt tűzte célul, hogy “Egyiptom az első 30 között legyen a világon a gazdasági fejlődés területén”. Azt is szeretné, ha a 2017-2018-as pénzügyi évben 6 százalékos lenne a gazdasági növekedés.

Orbán Viktor hivatalos egyiptomi látogatásának zárónapján, csütörtökön vallási vezetőkkel találkozik.

Orientalista.hu – (Magyar Hírlap, MTI)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑