Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2015. 06. 06.

Orbán: új fejezet nyílt a magyar-egyiptomi kapcsolatokban

2015. 06. 06.

Új fejezet nyílt a magyar-egyiptomi kapcsolatok történetében – mondta az Abdel-Fattah Al-Sisi egyiptomi államfővel folytatott pénteki budapesti megbeszélése után Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a most kötött megállapodások lendületbe hozzák a két ország gazdasági, politikai kapcsolatait. Az egyiptomi elnök szorgalmazta, hogy Magyarország vegyen részt Egyiptom fejlesztésében.

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kifejtette: a tárgyaláson szó volt arról, hogy Magyarország mit tehet hozzá Egyiptom országépítéséhez, gazdaságfejlesztéséhez, és sikerült is megtalálni az együttműködési formákat.

Egyiptom és Magyarország gazdasági kapcsolatrendszere nem új keletű, túlélt mindenfajta politikai rendszert, “a mi jelenlétünk Egyiptomban mindig is erős volt” – mondta a kormányfő, külön kiemelve a katonai együttműködést.

Közölte, hogy megnyitottak egy százfős ösztöndíjkeretet egyiptomi diákoknak. Emellett üdvözölte, hogy az egyiptomi rádió és televízió sikeres együttműködést alakított ki a magyar közszolgálati médiával.

Arról is beszélt, hogy Európában ma sok helyen félnek az iszlámtól, sőt van, ahol ellenségnek tekintik. Magyarország azonban nem ilyen ország, Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti, “az iszlámról is a tisztelet hangján beszélünk” – mondta a kormányfő.

Pétervári Péter, a GANZ Motors vezérigazgatója (j) és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter szándéknyilatkozatot ír alá 700 vasúti kocsi megrendeléséről az Országház Delegációs termében 2015. június 5-én. Mögöttük Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Abd Al-Fattah esz-Sisi egyiptomi államfő (b2). MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök hozzátette, “mi hiszünk a kulturális diverzitásban”, a kultúrák közötti különbözőséget tiszteletben kell tartani, ezért amikor egy másik kultúrához tartozó országról van szó, “mindig a tisztelet hangján beszélünk”. Egyáltalán nem biztos – folytatta -, hogy azok a társadalomszervezési módszerek, amelyek a nyugati világban eredményesek, a világ más civilizációiban is azok lehetnek. “Ennek az eldöntése nem a mi dolgunk, ezért mi nem vagyunk demokráciatanárok. Ennek az eldöntése minden nép saját ügye” – fogalmazott Orbán Viktor, örömét fejezve ki, hogy az egyiptomi nép a saját útját járja, amelynek sikeréért szurkol.

Hangsúlyozta továbbá: Egyiptom különleges ország, mert nélküle nincs stabilitás az arab térségben, és miután a modern világban összeszűkültek a távolságok, az is kijelenthető, hogy Európában sincs stabilitás stabil Egyiptom nélkül.

A hivatalos budapesti látogatáson tartózkodó egyiptomi elnök sajtónyilatkozatában azt szorgalmazta, hogy Magyarország vegyen részt Egyiptom fejlesztésében, erősítsék az ipari és kereskedelmi kapcsolatokat, és kérte, hogy a magyarok álljanak ki országa mellett az Európai Unióban, ismertessék az európaiak előtt az egyiptomi vezetés eredményeit.

Budapesti tárgyalásait Abd Al-Fattah Al-Sisi gyümölcsözőnek nevezte, majd ő is emlékeztetett, hogy a magyar-egyiptomi kapcsolatok régóta folyamatosak. Megköszönte egyúttal a munkát a magyar katonáknak, akik mintegy húsz évig szolgáltak a Sínai-félszigeten.

Az Orbán Viktorral folytatott egyeztetésen – mint elmondta – beszélt az egyiptomi álláspontról a terrorizmus elleni harcban, a líbiai konfliktus megoldási lehetőségeiről, valamint a szíriai és az iraki konfliktusról is.

“A tárgyalásokon látszódott az egyetértés a két ország között”, az álláspontok gyakran azonosak – tette hozzá az államfő.

A tájékoztató előtt Orbán Viktor és Abd Al-Fattah Al-Sisi aláírt egy közös nyilatkozatot, ezt megelőzően pedig a jelenlétükben még két egyezményt hagytak jóvá a két ország képviselői. Aláírtak egy vasúti együttműködési szándéknyilatkozatot – amely 700 vasúti kocsi megrendeléséről szól – és egy egyetértési nyilatkozatot a két ország belügyminisztériuma közötti együttműködésről.

Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében

Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében, mert stabil Egyiptom nélkül nincs stabil mediterrán térség és nincs stabil Európa sem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a  Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által Egyiptom üzleti környezetének megismertetésére rendezett üzleti fórumon.

A miniszterelnök a fórum kezdetén elmondott beszédében azt is hangsúlyozta: csak azoknak az országoknak van jövője, amelyek elég bátrak ahhoz, hogy saját útjukat járják. Úgy fogalmazott: Abd Al-Fattah Al-Sisi gyiptomi államfő vállalta a felelősséget, stabilizálta Egyiptomot és stabilizálhatja a jövőben az egész mediterrán térséget is. Ezért Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében mint ország sikerében, a mostani kormány sikerében, és Szíszi elnök sikerében – mondta.

Sisi és kabinetje országmentő, országépítő gazdaságpolitikát folytat, így a magyar befektetők a profiton és pénzen túlmutató, nagyobb vállalkozásban vehetnek részt az észak-afrikai országban – hangsúlyozta Orbán Viktor. Egyúttal arra szólította fel a magyar bürokráciát, hogy segítse az Egyiptomba befektetni szándékozó magyar vállalkozókat.

Download (2)

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő megállapodást ír alá az Országház Delegációs termében 2015. június 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök elmondta, hogy nehéz beszélgetést folytattak Sisivel a Közel-Kelet helyzetéről, jövőjéről, illetve a térség ügyeibe való nyugati beavatkozásról is. Úgy vélte, ez utóbbi bár hozott eredményeket is, összességében hozzájárult a Közel-Kelet gondjaihoz. Ezzel kapcsolatban Orbán leszögezte: a keresztény nyugaton „kitaláltunk egy demokráciának nevezett politikai rendszert, jól el is vagyunk vele minden nyűgével, bajával együtt”, de semmi biztosítéka nincs, hogy a nyugati formák átvétele máshol is eredményre vezetne. Ezért „ne legyünk a világ tanítói, ne adjunk leckéket emberi jogokból, demokráciából” – mondta.

Abd Al-Fattah Al-Sisi elnök beszédében azt hangoztatta: négy év instabilitás után Egyiptom megindult a növekedés útján. Ehhez a magyar vállalkozók és befektetők segítségét is kérte.

Sisi úgy fogalmazott: meg kellett értetni az egyiptomi néppel a stabilitás fontosságát. Az egyiptomiak „most már toleránsak, ezt az utóbbi négy év tapasztalata hozta meg” – mondta. Ameddig Egyiptom talpon van, addig a biztonság záloga a mediterrán térségben és a Közel-Keleten – hangsúlyozta a tábornokból lett államfő.

Azt is leszögezte: az utóbbi évek gazdasági gondjai után Egyiptomnak „nincs más lehetősége, mint dolgozni, dolgozni, dolgozni”.

Az egyiptomi gazdaságban nagy lehetőségek rejlenek a magyar befektetők számára is, már csak azért is, mert „Magyarország közel áll Egyiptomhoz, a magyar ember kulturálisan közel áll hozzánk” – fogalmazott az egyiptomi elnök. Azt is elmondta: „közel vagyunk egymáshoz (Orbán) miniszterelnök úrral és a (magyar) miniszterekkel”, akikkel tárgyalt.  Sisi leszögezte: Egyiptomnak megvannak az adottságai a fejlődéshez, de ezeket az utóbbi évek nehézségei miatt nem tudták kihasználni. A jövőben a magyarok segítségére is számít az adottságok kamatoztatásában – mondta.

Abd Al-Fattah Al-Sisit 2014-ben választották meg Egyiptom elnökévé, miután egy évvel korábban a hadsereg főparancsnokaként elmozdította a hatalomból a 2012-ben demokratikusan megválasztott Mohamed Mursi iszlamista államfőt.

Szijjártó: új szintre léphet a magyar-egyiptomi kereskedelmi kapcsolat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-egyiptomi üzleti fórumán a budapesti Marriott Hotelben 2015. június 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az elmúlt időszak munkái nyomán adott az intézményi háttér ahhoz, hogy a magyar-egyiptomi kereskedelmi és vállalatközi kapcsolatok új szintre lépjenek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a magyar-egyiptomi üzleti fórumon, Budapesten.

Szijjártó Péter kifejtette: tavaly novemberben Egyiptomban is megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviselete, amelynek eredményeként az idén az első három hónapban 88,3 százalékkal nőtt a magyar export Egyiptomba azok után, hogy tavaly 67,6 százalékkal emelkedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Ashraf Salman, az Egyiptomi Arab Köztársaság beruházási minisztere elmondta: Egyiptomban három pillérre épülő gazdasági reform zajlik, az ország egyre több szabadkereskedelmi kapcsolattal és folyamatosan növekvő fogyasztói piaccal rendelkezik.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑