Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2023. 05. 23.

Orbán Viktor: Katar kulcsfontosságú Európa számára

2023. 05. 23.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára, a hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra hétfőn feltöltött videójában. A kormányfő bejelentette: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól.

A miniszterelnök vasárnap utazott Dohába, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon.

Orbán Viktor hétfői videójában arról beszélt, hosszú, kimerítő és eredményes tárgyalást folytatott az ország vezetőjével, a katari emírrel.
“Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság” – tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. Emellett a béketáborhoz tartozik, “abban érdekelt, hogy az orosz-ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is ebben, mármint a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni”.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megállapodás született az energetikai együttműködésről. “Mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon” – fogalmazott.

“Egyetértettünk infrastruktúrafejlesztésben, reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat. Jó perspektíva nyílt meg a katari-magyar gazdasági együttműködés előtt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Nagy Márton Katarban tárgyalt

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn kétoldalú megbeszélést folytatott Katarban Mohammad bin Hamad bin Kászim al-Abdullah Ál Száni kereskedelmi és ipari miniszterrel – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn az MTI-vel.

A tárgyaláson áttekintették a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel az ipari és kereskedelmi együttműködésekre és a lehetséges befektetési területekre. A felek megállapították, hogy a magyar-katari gazdasági kapcsolatok az elmúlt években folyamatosan és dinamikusan fejlődtek és ez a tendencia jövőben is tovább folytatódhat. 2022- ben például a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat 24 százalékkal bővült, így az már meghaladta a 76 millió dollárt – írták.

Nagy Márton kifejtette, hogy Katar az Arab-öböl térség egyik legdinamikusabban fejlődő országa, gazdasági fejlődése példaértékű többek közt az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a pénzügyi rendszer területén. Emellett Katar Magyarország fontos partnere lehet a zavartalan energiaellátás biztosításában is. A felek egyetértettek abban, hogy tovább kell erősíteni a két állam gazdasági kapcsolatait, prioritásként szükséges kezelni a kutatás-fejlesztési és ipari együttműködések kiszélesítését és mélyítését – tették hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑