Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 06. 23.

Őrizetbe vették Berlinben az arab világ egyik legismertebb újságíróját

2015. 06. 23.

Őrizetbe vette a német rendőrség az Al-Jazeera pánarab hírtévé egyik népszerű műsorvezetőjét, Ahmed Mansourt, miközben éppen elhagyni készült az országot a berlini Tegel repülőtéren keresztül – jelentették egyiptomi lapok vasárnap, amelyek szerint a német hatóságok Kairó kérésének eleget téve jártak el.

Az arab világ legnézettebb tévécsatornájának népszerű munkatársát Egyiptomban 2014-ben 15 év szabadságvesztésre ítélték távollétében egy ügyvéd megkínzásával kapcsolatban emelt vádak alapján. A sértettet a Mubarak-érának véget vető, 2011. január 25-én kitört felkelés napjaiban bántalmazták a Tahrír téren lévő irodák egyikében. – jelentette az MTI.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Mansour jelen volt az erőszakcselekmények elkövetésénél a Muszlim Testvériség iszlamista mozgalom több magas rangú tagjával együtt.

A szombat délutáni őrizetbe vétel az első sajtójelentések szerint az Interpol Egyiptom által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján történt. Ez utóbbit maga Manszúr is megerősítette egy videofelvételen, amely még a repülőtéren készült. Az 52 éves újságíró elmondta, mindez annak ellenére történt, hogy nála volt egy dokumentum, amelyben az Interpol afelől biztosította, hogy elutasították Egyiptom kérelmét. A nemzetközi bűnügyi rendőrség említett levelét az Al-Jazeera még szombaton nyilvánosságra hozta.

Az egyiptomi-brit kettős állampolgárságú Mansour a kairói bíróság vádjait – lopás, emberrablás és nemi erőszak – kitalációknak nyilvánította, és értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy “egy olyan állam, mint Németország támogatja az egyiptomi diktatúrát”.

Mansour – csakúgy mint a katari székhelyű Al-Jazeera – nyíltan támogatja a 2013-ban a hadsereg által elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muszlim Testvériséget, és sohasem mulasztja el, hogy műsoraiban szót ejtsen a hadsereg-főparancsnokból lett jelenlegi elnök, Abdel-Fattah AL-Sisi vezette rezsim “véres tömegmészárlásairól”. Ez utóbbival a Murszi-párti tüntetések feloszlatásakor, illetve a testvériség ellen folyó hadjárat keretében meghalt emberekre utalt, akik számát a különböző források két- és háromezer közé teszik.

Míg az egyiptomi sajtó szerint Kairó éppen Mansour kiadatásán fáradozik, az újságíró egy szombat este megjelent videóüzenetben elmondta: kiderült nincs semmiféle együttműködési megállapodás a két ország igazságügyi hatóságai között. Hozzátette: “sajnálatomra közölték velem, hogy nem egyiptomi, hanem német kezdeményezésre vettek őrizetbe …, ami azt a gyanút kelti, hogy (Németország) összejátszik az egyiptomi rezsimmel …, (német) ügyvédem pedig közölte velem, elképzelhető, hogy személyemre vonatkozóan titkos megállapodást kötöttek”.

Mansour szerint mindez az egyiptomi elnök június eleji Berlini látogatásával függ össze. Még Berlinben műsort készített Guido Steinberg ismert német iszlámszakértővel, aki szerint az egyiptomi államfő látogatása annak köszönhető, hogy az egyiptomi demokratizálódás helyzetével kapcsolatos eddigi német fenntartásokat mostanra felülírták a gazdasági és egyéb érdekek.

Az észak-afrikai országban az Al-Jazeera több más újságírója ellen folyik eljárás, és sokan a hét végi fejleményeket is a tévécsatornának otthont adó Katar és Egyiptom közötti, két éve tartó folyamatos ütésváltás legújabb részeként értelmezik.

Megint mások arra emlékeztetnek, hogy Mansourt a különböző, nemzetközileg keresett terroristákkal készített interjúi is gyanúba keverhették, nemrég például az al-Kaida szíriai ágának, az an-Nuszra Frontnak a vezetőjét kapta mikrofonvégre.

Az ellene folytatott egyiptomi eljárásban emelt vádak szerint a Muszlim Testvériség tagjai a 2011-es felkelés káoszában elfogtak egy ügyvédet, akiről azt állították, hogy valójában a Mubarak-rendszer egyik belbiztonsági tisztje. A bíróság szerint a hírt a Tahrír téren lévő tüntető tömegek soraiban terjesztették, így próbálva meg a népet a biztonsági erők ellen hangolni, és a saját oldalukra állítani.

Oszáma Kámel ügyvédet állítólag három napig kínozták. A bántalmazásairól videofelvétel is készült, amelyen azonban az Al-Jazeera újságírója nem látható.

Mansourt a német főváros Moabit kerületében lévő börtönbe szállították. Bírósági források szerint a több konzulátust és kormányképviseletet is magába foglaló tárgyalások végére a jövő hét folyamán kerül pont, de a kormánynak akkor is vétójoga van, ha az illetékes bíróság a fogvatartott kiadatása mellett döntene.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑