Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2016. 10. 26.

Őrizetbe vették McCurry híres afgán lányát

2016. 10. 26.

Okirat-hamisításért őrizetbe vette a pakisztáni rendőrség azt az afgán lányt, akinek portréja a National Geographic magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és járta be később a világsajtót.

Sarbat Gulát, akiről annak idején Steve McCurry amerikai fotós készítette a híressé vált képet, amely nyomán az „afganisztáni háború Mona Lisájaként” is emlegették a lányt, az északnyugat-pakisztáni Pesavarban lévő otthonában tartóztatta le a rendőrség.

A hatóságok szerdai közlése szerint Gulát azzal vádolják, hogy hamis dokumentumok révén jutott pakisztáni személyi igazolványhoz. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a nő akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

A hamisítási ügyekkel foglalkozó Szövetségi Nyomozó Hatóság (FIA) megerősítette Gula letartóztatásának hírét. „A rendőrséggel együttműködve razziát tartottunk az otthonában, ahol pakisztáni és afgán személyi igazolványokat is találtunk” – nyilatkozta a dpa hírügynökségnek Imran Shahid, a FIA vezetője.

afgan-lany

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt.

McCurry 1984 decemberében fotózta le az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban az afganisztáni–pakisztáni határon. A fotó a National Geographic magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és később bejárta a világsajtót.

McCurry nem tudta a lány nevét, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia. Végül 17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban. A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét.

A pakisztáni kormány tavaly kezdte el felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. Ekkor került elő Gula neve is. Az ázsiai ország azt tervezi, hogy visszaküldi Afganisztánba a határai belül élő csaknem 2,5 millió menekültet, akik mára „elviselhetetlen” teherré váltak a pakisztáni gazdaság számára.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

Back to Top ↑