Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2023. 03. 01.

Örmény külügyminiszter: Azerbajdzsán lassú etnikai tisztogatást követ le

2023. 03. 01.

Azerbajdzsán lassú etnikai tisztogatást követ el a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén – jelentette ki Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter kedden az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 52. ülésszakán.

“Nyolcvan nap telt el azóta, hogy Azerbajdzsán blokkolta a Lacini-folyosót, amely az egyetlen útvonal Hegyi-Karabahból Örményország és a külvilág felé. Megszakadt az áramszolgáltatás, rendszeresen akadozik a gázellátás. Ennek következtében Hegyi-Karabah örmény lakossága humanitárius katasztrófa szélére sodródott. Mindemellett Azerbajdzsán a legmagasabb szinteken olyan nyilatkozatokat tesz, hogy szabaddá teszi az utat mindazok előtt, akik el kívánják hagyni Hegyi-Karabahot. Ez nem más, mint lassú etnikai tisztogatás” – hangsúlyozta az örmény diplomácia vezetője.

Felidézte: az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) február 22-én hozott jogilag kötelező ítéletében elrendelte, hogy Azerbajdzsán biztosítsa a szabad áthaladást a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő Lacini-folyosón.

“Az előbb említett döntésében a bíróság megállapította: fennáll annak a közvetlen kockázata, hogy az örmények jogai helyrehozhatatlan károkat szenvednek a faji megkülönböztetés tilalmáról szóló nemzetközi konvenció alapján, és felszólította Azerbajdzsánt, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést az emberek, szállítási eszközök és áruk akadálytalan mozgásának szavatolása érdekében a Lacini-folyosó mindkét irányában. Azerbajdzsán azonban továbbra sem hagyott fel a Lacini-folyosó blokádjával” – emelte ki a diplomata.

Ezt az egyetlen szárazföldi útvonalat, amelyen Örményország közvetlenül elérheti az Azerbajdzsántól elszakadt Hegyi-Karabah örmény ellenőrzés alatt lévő részeit, december 12-én magukat környezetvédőnek beállító azeri aktivisták foglalták el, megakadályozva az áthaladást.

Azerbajdzsán 2020 szeptemberében indított támadást az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kikiáltó, örmény többségű Hegyi-Karabah és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására.

A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek nemzetközi becslések szerint mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑