Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 10. 31.

Örményország Oroszországhoz fordult segítségért

2020. 10. 31.

Örményország kérte Oroszországtól, hogy segítsen szavatolni a biztonságát az Azerbajdzsánnal fennálló, Hegyi-Karabah körüli konfliktusban – derült ki az örmény külügyminisztérium szombaton kiadott közleményéből.

A tájékoztatás szerint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a két ország sürgősen kezdjen konzultációkat arról, hogy az Orosz Föderáció milyen természetű és milyen volumenű segítséget tudna nyújtani Örményországnak ahhoz, hogy szavatolja a kaukázusi ország biztonságát.

Oroszországnak katonai bázisa van Örményországban, és a két ország között a katonai ügyekre is kiterjedő kölcsönös segítségnyújtási megállapodás van érvényben 1997 óta.

Putyin orosz elnöknek írt levelében az örmény kormányfő azt írta, a vitatott hovatartozású terület, Hegyi-Karabah miatt szeptember végén újra fellángolt örmény-azeri fegyveres konfliktusban a harcok egyre közelebb zajlanak az örmény határhoz. A miniszterelnök ismét azzal vádolta Törökországot, hogy Azerbajdzsánt támogatja a konfliktusban.

Örményország és Azerbajdzsán pénteken a svájci Genfben külügyminiszteri szinten tárgyalt egymással a Hegyi-Karabah körüli válság megoldásáról, és megegyeztek a civilek és a nem katonai létesítmények elleni támadások leállításáról.

A vitatott terület hatóságai szombaton megvádolták az azeri felet, hogy nem tartják tiszteletben mindazt, amiről pénteken Genfben megállapodtak. A tájékoztatás szerint ugyanis Azerbajdzsánból újabb támadás érte a székvárost, Sztepanakertet és Szúza városát. Utóbbi helyszínen sebesültek is vannak. A Twitteren közzétettek egy képet egy házról, törött ablaküvegekkel, és a közlés szerint egy piacon is lövedék csapódott be. Az azeri védelmi minisztérium tagadta a karabahi vádakat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑