Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 04. 30.

 Orosz elektronikai zavaró rendszerek bénítják meg az USA EC-130 EW repülőgépeit (videó)

2018. 04. 30.

Április 27-én a Szíriai Arab Hadsereg, a Palesztin Felszabadítási Hadsereg, a palesztin Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) és más paramilitáris egységek elfoglalták a Damaszkusztól délre fekvő iparterületet és az ISIS terrorszervezet elleni tűzharcban benyomultak Al-Aszali és Al-Kadam kerületekbe.

A Szíriai Légierő csapásokat mért az ISIS terrorszervezet állásaira az Al-Jarmuk menekülttáborban és a Hadzsar Al-Aszwad kerületben, közölték helyi források.

Az ISIS terrorszervezet “hírügynöksége” az Amak szerint a fegyvereseik megöltek négy szíriai katonát és egy tisztet az Al-Kadam, Tadamon kerületekben és az Al-Jarmuk menekülttáborban folyó harcok során

A “Horasz Al-Din” nevű koalíció, ami az Al-Kaida terrorhálózathoz tartozó dzsihádista csoportok és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) szövetsége, megtámadta a Szíriai Arab Hadsereg állásait Hamamiat faluban, Észak-Hama területén április 26-án. A militánsok átmenetileg elfoglalták a falut, azonban a hadsereg intenzív tüzérségi csapásai miatt visszavonulásra kényszerültek. Habár az összecsapásokban a militánsok megsemmisítették a hadsereg egy 2SZ1 “Gvozgyika” önjáró lövegét és egy páncélozott harcjárművét.

A Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szíriai és orosz képviselői és az április 7-én Duma városban történt állítólagos vegyi támadás szemtanúi sajtóértekezletet tartottak Hágában április 26-án. A szemtanúk szavai szerint és egy sértetlen gáztartályról bemutatott videó alapján (amit az úgynevezett Fehér Sisakosok készítettek) az incidens egy megrendezett provokáció volt.

Az OPCW technikai szakértői hat szemtanút kérdeztek ki a Hágába érkezett 17 főből.

“A többi szemtanú is kész volt válaszolni, azonban a szakértők a saját eljárásrendjük szerint dolgoznak. Hat tanút választottak és kérdeztek meg, valamint azt nyilatkozták, hogy teljesen meg vannak elégedve a vallomásokkal és nincs további kérdésük.” – mondta Shulgin orosz OPCW delegált.

Az USA, Nagy Britannia, Franciaország és mások bojkottálták az eseményt. Franciaország hollandiai nagykövete Philippe Lalliot “obszcén álarcosbálnak” nevezte az eseményt.

Az USA Fegyveres Erői panaszkodnak, hogy Oroszország állítólag zavarja az amerikai elektronikai hadviselési és kommunikációs eszközöket Szíriában. Az USA Különleges Műveletek Parancsnoksága vezetője, Raymond Thomas tábornok szerint az oroszok még az amerikai EC-130 “Compass Call” elektronikai hadviselésre alkalmazott repülőgépeket is “megbénítják”, amikor azok a háború dúlta ország közelében repülnek.

Amikor az Orosz Fegyveres Erők először bejelentették, hogy a Szíriai Légvédelem április 14-én lelőtte az USA vezette tömb által indított rakéták/robotrepülőgépek legnagyobb részét, néhány szakértő azonnal úgy vélte, hogy Oroszország elektronikai zavaró rendszerei alkalmazásával segítette szíriai szövetségeseit az védekezésben. Thomas tábornok szavait lehet úgy értelmezni, hogy közvetett módon beismerte ez a lehetőséget.

Április 25-én az Orosz Fegyveres Erők bemutatták az elfogott robotrepülőgépek/rakéták roncsait, így megcáfolták a Pentagon állítását, miszerint mind a 105 kilőtt támadó eszközük megsemmisítette a célpontját.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑