Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 03. 02.

Orosz-izraeli egyeztetés a Szíriában állomásozó külföldi csapatok kivonásáról

2019. 03. 02.

Oroszország és Izrael azt tervezi, hogy egy munkacsoportot hoz létre számos más országgal a Szíria területéről történő külföldi csapatkivonások összehangolására. Az erre vonatkozó első híreket először február 26-án lehetett olvasni Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök moszkvai tárgyalásait követően.

Netanjahu elmondta, hogy a tárgyalásai Putyin elnökkel “jók és eredményesek voltak” és tudomására hozta az iráni csapatok szíriai telepítésére vonatkozó hírszerzési jelentéseket. Az izraeli kormányfő a továbbiakban elmondta Oroszország szintén érdekelt Szíriában jelenlévő más külföldi csapatok kivonásában.

Február 28-án Putyin orosz államfő megerősítette, hogy a felek megvitattak egy ilyen felvetést, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi erők kivonuljanak és normalizálódjon az élet a háború dúlta országban. Habár mindeddig nem hoztak nyilvánosságra részleteket, hogyan működne egy ilyen munkacsoport. Miközben Moszkva és Tel Aviv között van bizonyos egyetértés a szíriai válságot illetően, kevés kétség van afelől, hogy különbözően értelmezik a “külföldi csapatok kivonásának” elvét.

Eközben a hadi helyzet az Idleb tartományi ún. deeszkalációs zónában továbbra sem javul. Jelentések érkeztek arról, hogy a vahhabita terrorszervezetek naponta sértik meg a tűzszüneti megállapodást Észak-Lattakiában, Észak-Hamaban és Aleppo tartomány nyugati részében. Ez ahhoz vezetett, hogy szíriai és orosz légi támadások indultak a megállapodást felrúgó vahhabita terrorista csoportok ellen az Idleb tartományi zóna néhány részében. Helyi források szerint szíriai és orosz vadászbombázók mostanáig a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció számos harcállását semmisítették meg Idleb tartomány déli részén.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑